Vi viker oss inte för dem som sårar i Guds namn

Företrädare för Örgryte pastorat och Härlanda församling
Agneta Ladström, Ulf Lindström och Erik Gyll vid mottagandet av Regnbågsnyckeln. Foto: Härlanda församling

Vi ämnar inte vika ner oss för de krafter som i Guds namn fortsätter att såra och skada dem av oss som redan fått utstå alltför mycket diskriminering, förföljelser, förakt och kränkningar i kyrkan och från kyrkans sida

Vi tror på en Gud som är kärlek, en Gud som har oändlig omsorg om varje människa. Vi tror på en Gud som är för oss, och aldrig emot oss. Vi tror på en Gud som älskar oss villkorslöst – som vi är och där vi är. Vi tror på en Gud som behandlar oss var och en med största respekt, oavsett sådant som kön, sexuell läggning eller vem vi älskar och vill dela livet med.

Efter att anställda och förtroendevalda genomgått en gedigen utbildning om hbtq-frågor, för att kunna vara en mer inkluderande kyrka, fick en av församlingarna i vårt pastorat, Härlanda, söndagen den 20 september i samband med högmässan ta emot Regnbågsnyckeln. Detta är vi mycket stolta över.

I gudstjänsten invigdes också kyrkans nya, vackra regnbågsantependium – tillkommet som ett mångfaldsprojekt där församlingsmedlemmar fått bidra genom att brodera var sin liten sektion.

Efter festgudstjänsten skulle firandet fortsätta utanför kyrkan men gudstjänstdeltagarna möttes där av högljudda (förstärkta) demonstrationer mot ”smutsen i Svenska kyrkan”. Några av oss försökte förgäves samtala med demonstranterna medan firandet fick flytta tillbaka in i kyrkan. Nu fick kyrkklockorna bli ett kärlekens, glädjens och stolthetens svar på demonstrationens negativa budskap.

Vi vill på detta sätt visa att vi inte på något sätt ämnar vika ner oss för de krafter som i Guds namn fortsätter att såra och skada dem av oss som redan fått utstå alltför mycket diskriminering, förföljelser, förakt och kränkningar i kyrkan och från kyrkans sida.

Vi kommer att fortsätta att arbeta för ljus, klarhet, respekt och generositet och för att sprida det glada budskapet att Guds kärlek gäller lika för alla. ”Gud är ljus och inget mörker finns i honom.”

Helene Blomqvist
kyrkorådsordförande, 
Martin Lindh
kyrkoherde, Örgryte pastorat
Agneta Ladström
församlingsrådsordförande, 
Martin Lindblad
församlingsherde, Härlanda församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.