Berörande cykeltur blev till bok om hundra kyrkor på Gotland

– Det kan skilja tusen år mellan mig och platsen, men ändå känns platsen tidlös. Det finns ett band till konsten och gravarna, där allt är byggt av människohänder, säger Emelie Appelholm-Bergbohm som fick idén till boken Kyrklandet när hon cyklade mellan alla hundra kyrkor på Gotland. Jenny Svenberg Bunnel har illustrerat och Johannes Svanerud är medförfattare. ⇥Foto, stora bilden: Joel Nilsson

Under sommaren 2020 satte sig gotländskan Emelie Appelholm-Bergbohm upp på sin treväxlade cykel för att besöka Gotlands medeltida kyrkor, kapell och kyrkoruiner. 
Nu blir upplevelserna från dessa platser en bok som riktar sig till barn och familjer.

När pandemin svepte in över världen fick Emelie Appelholm-Bergbohm mycket tid att reflektera och hantera sin nya tillvaro som kulturarbetare.

– Jag bar på blandade känslor av förlust, envishet och äventyrslust. Jag behövde en utmaning och bestämde mig för att upptäcka min hembygd genom att besöka öns alla kyrkor. Det finns 92 medeltida kyrkor samt en del ruiner och kapell. Det blev 100 platser sammanlagt, berättar Emelie Appelholm-Bergbohm. Hon cyklade från norr till söder och tänkte att det skulle ta tio dagar, men det blev 21 dagar.

"En stark resa"

– Det blev en stark resa som berörde mig på många sätt. En modern pilgrimsfärd, berättar Emelie som inte hade tänkt dokumentera sina besök, men när vänner fick höra talas om projektet ville de följa resan. Det fick därför bli en egen hashtag på sociala medier, #kyrkcykeln. 

– Resan blev en kontemplation över hur människor har skapat dessa platser för länge sedan och in i våra dagar. Det som intresserade mig mest var just hur vi människor fortsätter att prägla fysiska platser även efter vår död genom de historier som fått leva vidare. Det kunde jag finna i altartavlor, dopfuntar och i vilka som vilar på kyrkogården. 

I boken finns en bild från Lummelunda kyrka där det på väggen intill altaret syns en målning med människor kedjade av djävulen. ”Jag tror det är viktigt att prata om både liv och död, ljus och mörker, för barn,” säger Emelie Appelholm-Bergbohm.

Bok för bredare målgrupp

Halvvägs på resan fick hon idén om att göra en bok som kunde tilltala en bredare målgrupp, inte minst barn och unga.

– Det finns flertalet böcker som redogör för kyrkornas föremål, viktiga årtal och den arkitektoniska utvecklingen. När jag besökte platserna hittade jag flera saker och motiv i kyrkorna som jag kände kunde trigga till samtal, inte minst med barn och unga, säger Emelie som pratade om idén med sin vän Johannes Svanerud som är präst. Sammantaget var det mycket material som skulle tas ställning till och de bestämde sig för att göra boken tillsammans.

– Jag fick frågan av Emelie: ”Hur ska jag göra nu? Det är så mycket att skriva.” Jag sa som jag brukar: ”Det löser vi”. De flesta av mina uppsatser har handlat om kyrkohistoria, bland annat om bildbruket under medeltiden så jag har ju en viss kompetens, säger Johannes Svanerud.

En kulturkristen kontext

Han har haft sin faktaboksläsande sexåriga dotter som referens när han har skrivit texterna. Även om Johannes är präst har det konfessionella tonats ned i texterna.

– Men det finns ju en kulturkristen kontext. Vi bär med oss kristna symboler som finns med överallt och som är en del av vår kollektiva referensram, ofta omedvetet, säger Johannes Svanerud.

I Fröjel kyrka har Jenny Svenberg Bunnel inspirerats av en dopfunt vars fot från 1100-talet är prydd med fantasidjur. Illustration: Jenny Svenberg Bunnel ur boken Kyrklandet

Ett kreativt projekt

Illustratören Jenny Svenberg Bunnel delade tidigare ateljé med Emelie och de hade pratat om att göra något kreativt projekt tillsammans. Jennys uppgift blev att besöka större delen av kyrkorna och teckna illustrationer till alla texter i boken. Hon åkte runt på Gotland i februari och april, satt ofta ensam i kalla kyrkor och skrev sitt namn i gästboken ifall hon skulle försvinna.

– Då skulle polisen veta var jag varit senast, berättar Jenny Svenberg Bunnel och skrattar.

– Vissa teckningar är mer abstrakta medan andra ligger väldigt nära motiven som beskrivs i kyrkorna. Jag vill att det ska finnas utrymme för människors egna tolkningar och inre bilder. Jag blev väldigt fascinerad av porträtten bakom orgeln i Hejde kyrka. Man hittar inte porträtten om man inte vet var de finns. Samlingen är fantastisk och väcker många frågor. Det är mest kvinnor på porträtten. En del ser läskiga ut och flera är oväntat lättklädda för att vara i en kyrka.

– Jenny är bra på att ta sig an mastodontprojekt. Hon bygger illustrationerna inte enbart på det man ser, utan även på de filosofiska tankarna som rör sig runt motivet, säger Emelie Appelholm-Bergbohm som menar att alla kan läsa den här boken.

– Nu handlar boken om Gotland men det finns många medeltida kyrkor och kulturarvsmiljöer i hela vårt land. Jag hoppas att boken ger lust till samtal.

– Ibland var kyrkan sista platsen som fanns att gå till. Som kvinnan som föder ett oäkta barn, lägger det i tornet och det hittas långt senare på 1990-talet. Det är också en berättelse om vår tid när man tänker på det som nu sker i USA, säger illustratören Jenny Svenberg Bunnel om inspirationen till bilden från Hangvar kyrka.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.