Församlingsliv

Ekobönor serveras till bönen

De äldre som deltar i dagverksamheten i Härnösands domkyrkoförsamling får snittar med bönröra till sitt kaffe, församlingsvärdinnan Mona Nordin byter ut det vanliga fikat för att värna miljön. Klimatsmart mat får nu allt större gehör i Svenska kyrkan.

Publicerad

Mona Nordin häller färdigkokta ekologiska kidneybönor och kikärtor i en genomskinlig tillbringare. Hon pytsar i ekologisk olivolja, tar några nypor flingsalt, strör i paprikapulver och vitpeppar.
– Jag kör mitt eget recept, säger Mona Nordin medan hon trycker ner mixerstaven.
Det går lite trögt.
– Man får känna av hur konsistensen blir. Här behövs mer olja.
När bönorna har blivit till en jämn smet blandar Mona Nordin i soltorkade tomater, några i taget.
– Tomaterna tillsätter jag sist för att de inte ska bli helt söndermixade. Jag tycker om färgen som tomaterna ger. Bara bönor ser inte så roliga ut, dessutom är det lätt att de får en barnmatskänsla över sig.

Detta är en låst artikel.

Prenumerera på Kyrkans Tidning

Tre månader för 49 kr
Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill.
  • • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz

Ord pris 125 kr/mån

KÖP