Vit slips? Här är klädseln som gäller för begravning

kistbärarlag från täby församling bär ut kista från begravning. De har på sig svarta begravningskläder

Ett kistbärarlag bär ut kistan efter en begravning. De är alla traditionellt klädda i svart kostym och svart slips, men så klär sig långt ifrån alla begravningsgäster i dag. Foto: Marcus Gustafsson

Det är vanligt att förknippa begravningar med svarta kläder, men i dag är klädseln på begravning varierad. En begravningsentreprenör och en präst berättar om hur du ska tänka när du väljer kläder till begravningen.

En artikel för dig som nyligen fått en uppgift i Svenska kyrkan eller bara är nyfiken.

En begravningsgudstjänst är ett tillfälle för nära och kära att ta avsked av en avliden person. Man samlas för att minnas personen och återlämna den avlidne till Gud. 

Klädseln på begravningar varierar 

Som gäst på en begravning kan det vara mycket att tänka på och många känslor att hantera. Då vill man helst lägga så lite energi som möjligt på hur man ska klä sig. Det är vanligt att ha en bild av att det finns många regler för klädsel på begravning, men egentligen är det relativt enkelt. 

– Vi brukar säga att man ska känna efter hur den avlidna hade velat vara klädd själv eller hade velat att gästerna var klädda. Du som känner den person som är avliden bäst vet ju vilken stil den personen hade och trivdes bäst i, då ska du ha det, säger Josefin Palm från Hisingens begravningsbyrå. 

– Vi har gäster som kommer i shorts och linne och vi har gäster som kommer i frack. Kanske inte på samma begravning, men ingenting är rätt eller fel. Det viktigaste är att man kommer på begravningen som ett stöd för de anhöriga, lägger hon till. 

Vit slips på begravning?

Trots att begravningsklädsel kommer i alla former i dag, är det fortfarande de svarta kläderna som många förknippar med begravning. Traditionen var länge att klädsel på begravning för herrar var svart kostym och klädsel på begravning för damer var svart klänning med mörka stumpbyxor. 

Väljer man i dag att bära en svart kostym behöver man också välja slips. Traditionellt bär de närmaste släktingarna, och i vissa fall även nära vänner, vit slips. 

Prenumerera på Kyrkans Tidning
 

– Det finns inga direkta regler, utan det är en känsla man har om man är tillräckligt nära. Känner man att man inte är det, så är svart slips alltid korrekt. Har man ingen vit slips, så är det lika korrekt med svart slips, säger Josefin Palm. 

Begravning med ljus klädsel

Det finns inga specifika klädregler som gäller för alla begravningar. Däremot kan det finnas klädsel som efterfrågas på en specifik begravning.  

– Ljus klädsel är inte svart, men inte heller färgglatt. Det är diskreta färger som grått, vitt och beige, säger Josefin Palm. 

livesänd begravning under corona i hedvig eleonora kyrka stockholm

Under corona sändes många begravningar live så att även de anhöriga som ej kunde vara på plats, kunde ta del av begravingsgudstjänsten. Foto: Marcus Gustafsson

Är det valfri klädsel på en begravning kan klä dig i det du känner dig fin och bekväm i. Men ibland kan familjen ha ett lite mer ovanligt önskemål. 

– Jag har haft begravning för en Gaisare (någon som håller på fotbollslaget Gais, reds anm) och då önskade familjen specifikt att alla bar svarta och gröna kläder. Det var en hyllning till fotbollslaget. Med favoritfotbollslagets färger blev det en allsköns blandning, berättar Josefin Palm. 

Klädkoder i förändring

Bengt Magnusson är komminister i Strömstad pastorat. Med 30 års erfarenhet som pastor i frikyrkan och över 15 år som präst i Svenska kyrkan, har han många begravningar i bagaget. Han har sett många begravningsgäster komma och gå. 

– Det har förändrats väldigt mycket på senare år. Vanligt är att folk går klädda som vanligt när man vill vara lite hyfsat klädd. Jag skulle bli förvånad om någon kom i något riktigt skrikigt gult eller orange, de riktigt klara färgerna ser man sällan i ett begravningssammanhang, men det är inte alls så att det är genomgående svart längre, säger Bengt Magnusson. 

Välj diskreta färger 

Att klädkoderna har förändrats tycker Bengt Magnusson är bra. 

– Jag har hört talas om att det fanns en tid, långt före min tid, när det var i princip omöjligt för en man att gå på begravning utan frack. Det var ett bekymmer för vissa då, för det är inte något billigt plagg. 

Prenumerera på Kyrkans Tidning
 

– Jag tycker det är väldigt positivt att man kan gå klädd som till en vanlig gudstjänst, vilken som helst. Men jag tycker det är respektfullt att försöka tänka på att vara diskret när det gäller färgval. Och jag tycker att människor brukar visa vördnad och respekt, det är det som det viktiga.

Begravningsgäster i ljusa kläder på begravning i Skogås

Det är vanligt med ljus klädsel på begravning. Foto: Lars Rindeskog

Fakta: Vad är en begravningsgudstjänst?

  • I kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) står: “I begravningsgudstjänsten tar församlingen och de sörjande avsked och överlämnar den som har dött åt Guds barmhärtighet. Kyrkan tror och bekänner att Jesus Kristus genom sin död har burit människans död och genom sin uppståndelse segrat över döden och öppnat vägen till det eviga livet.”
  • Alla begravningsgudstjänster ska, enligt kyrkoordningen, innehålla överlåtelse och begravningsbön. 
  • Andra vanliga inslag är griftetal (när prästen berättar om den avlidnes liv), psalmsång och solosång eller diktläsning från någon av de avlidnes vänner och familj. 
  • Alla som tillhör Svenska kyrkan har rätt till begravingsgudstjänst. Har man ingen anhörig som kan eller vill ordna med begravning är det kyrkoherdens ansvar att se till att begravningsgudstjänst genomförs. 
  • Så långt som det är möjligt bör man följa den avlidnes önskan om begravningens utformning.

Fakta: Klädsel på begravning

  • Både prästen och begravningsentreprenören påtalar att det inte finns några fastställda regler 
  • Det viktigaste är att man är bekvämt klädd och visar den avlidne och anhöriga respekt 
  • Undvik skrikiga och klara färger och välj hellre mörka färger som svart, mörkblå och grå
  • Efterfrågas ljus klädsel, bär färger som vit, beige och grå.

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Torsten Jungbeck
Jag är sambo med dottern till den avlidnes mamma. Vilken färg på slipsen ska jag ha?