Efter skogsbränderna – inre eftersläckning och fotobok

Kyrkoherde Jan Bonander reser runt i Ljusnans pastorat och pratar med skogsägare som drabbats av sommarens bränder. Med sig har han fotograf och författare som samlar material till en bok och en utställning.

– Vi vet ännu inte riktigt vad vårt arbete landar i. Vi hoppas att det ska kunna bli en hjälp i det inre eftersläckningsarbetet. Det är en del av arbetet via det kommunala stödet som getts till dem som påverkats av bränderna, säger Jan Bonander.

I somras drabbade skogsbränder Hälsingland, Härjedalen och norra Dalarna. I Ljusnans pastorat i Hälsingland, med församlingarna i Färila-Kårböle, Järvsö, Ljusdal-Ramsjö och Los-Hamra, finns många av de skogsägare som fått se sin skog försvinna i lågorna. Samverkansmöten hölls med skogsägare, skogsstyrelsen, kommunen, räddningstjänst, LRF och Svenska kyrkan.

Även om den akuta fasen är över återstår mycket arbete med fokus på medmänskligt stöd – som fått benämningen det inre eftersläckningsarbetet. I det ingår bland annat att skapa mötesplatser och stöd åt drabbade.

– Pastoratet samarbetar med Hälsinglands museum i arbetet som handlar om både stöd och dokumentation, säger Jan Bonander och lyfter fram att Svenska kyrkan och museer har likartade uppdrag.

– Museet återberättar med hjälp av bilder och föremål, och kyrkan återberättar också – samtidigt som vi nytolkar berättelserna. Tillsammans kan vi skapa nya berättelser tillsammans, säger Jan Bonander.

Hälsinglands museum och Svenska kyrkan har tagit hjälp av författaren Po Tidholm och fotografen Peter Hoelstad. Med kyrkoherde Jan Bonander reser de runt för att tala med drabbade. Tanken är att arbetet ska leda fram till en bok och utställning någonstans i pastoratet.

– Vår uppgift som kyrka är att stötta våra medmänniskor. Uppdraget från Jesus är att stå på de svagas sida och dela vardagen. Därför gör vi det här arbetet i skogsbrändernas spår.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.