Jayne Svenungsson får stol nio i Svenska Akademien

Teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson blir ny ledamot i Svenska Akademien. Hon kommer att ta plats på stol nummer nio den 20 december i år.

- Jag är djupt, djupt rörd, säger hon till TT.

Svenungsson fick frågan av Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius sent i går kväll. När TT får tag på henne är hon omtumlad.

- Jag befinner mig fortfarande i ett chocktillstånd. Det här är det finaste uppdrag man kan få som humanistisk tänkare, säger hon.

- Med tanke på tiderna vi lever i så är det oerhört väsentligt att det finns en robust institution som förvaltar det kritiska och humanistiska arvet från upplysningen och framåt. Mot bakgrund av det känner jag en otrolig stolthet.

Hon efterträder författaren Torgny Lindgren som avled i mars i år, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Jayne Svenungsson är professor i systematisk teologi vid Lunds universitet, och tycker att vi i dag underskattar teologin och religionens roll i litteratur, film och dramatik. Samtidigt hoppas hon kunna förvalta den teologiska kunskap som finns i Akademien.

- Hos Karin Lindgren, Birgitta Trotzig och Gunnel Vallquist har det funnits en oerhört stor kompetens med på många sätt teologiska författarskap. Det är inte som att jag kommer in och tillför något nytt, men jag tror att mitt perspektiv och analysförmåga för de djupare historiska rötterna kommer väl till pass.

Hon är en internationellt verksam forskare som bland annat har skrivit avhandlingen "Guds återkomst. En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi" (2004) och studien "Den gudomliga historien. Profetism, messianism och andens utveckling" (2014), men också en rad essäer och uppsatser samt understreckare i Svenska Dagbladet. Hon är också aktuell med ett forskningsprojekt om teologi och estetik tillsammans med Max Liljefors, som är professor i konsthistoria vid Lunds universitet.

Svenungsson är redaktör för antologin "Heidegger's Black Notebooks and the Future of Theology" (om Martin Heideggers så kallade svarta häften) tillsammans med religionsvetaren Mårten Björk vid Göteborgs universitet, som utkommer i höst.

Jayne Svenungsson, född 1973 är bosatt i Lund och Stockholm.

Hon inträder vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december. De kommande veckorna tänker Svenungsson läsa hela Torgny Lindgrens författarkap för att förbereda sitt tal.

- Bara att efterträda Lindgren känns otroligt hedrande, säger hon.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius skriver på sin blogg:

"Svenska Akademiens valspråk är, som bekant, 'Snille och smak'. Snille är förmågan att inom sin specialitet skapa något som på en gång är bestående och eget. Smak i sin tur betecknar omdömesförmågan. Jayne Svenungsson är generöst begåvad på bägge dessa punkter."

Författaren Herman Lindqvist tycker att Akademien har gjort ett utmärkt val av ny ledamot.

- Hon är mycket bildad och en bra person på många sätt. Jag har läst mycket av henne och hon är en framstående personlighet, säger han.

Pelle Andersson, vd och förläggare på Ordfront, tycker att Svenungsson är en värdig efterträdare till Torgny Lindgren.

- De båda borrar djupt i våra själsliga jordlager. Roligt att föryngringen, nytänkandet och utmanandet av våra fördomar fortsätter. Akademien verkar kunna ta sig in i framtiden, säger han.

Författaren Åsa Nilsonne håller med.

- Väldigt roligt och framsynt att Jayne Svenungssons kunskap, stringens och ämne har givit henne en plats i Svenska Akademien.

Björn Berglund/TT

Sara Ullberg/TT

TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.