Luther-konsert under Stockholm early music festival

Martin Luther får en alldeles egen konsert på årets upplaga av Stockholm early music festival som inleds i Gamla stan i dag.

Luther sa att musiken är den bästa läkedomen för en bedrövad människa och den bör ju även kunna trösta människorna i dag.

Konserten botaniserar i reformatorns egna kompositioner men även sådan musik han och familjen spelade och dansade till. Riksspelmännen Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark, trakterar tidstrogna instrument.

Festivalprogrammets innehåll, det vill säga musik från barock, renässans och medeltid, är till stor del sakralt. Här ges bland annat Pergolesis Stabat Mater med norska Barokkanerne och sångsolisterna Marianne Beate Kielland från Norge och countertenoren Carlos Mena från Spanien.

Norskt inleder också hela festivalen i Tyska Kyrkan, då gossopranen Aksel Rykkvin sjunger barockarior. Honom ska man skynda sig att lyssna på - innan målbrottet sätter sig på tvären!

I Livrustkammaren bjuds på hovbalett från drottning Kristinas tid, alltså barockdans från 1600-talet.

Som vanligt har eldsjälen och organisatören Peter Pontvik samlat de yppersta av ensembler och solister inom den tidiga musiken från hela Europa. Han har kunnat glädja sig åt ett ökat publikintresse under årens lopp.

Festivalpassen för i år är slutsålda, men det finns biljetter kvar till enskilda konserter. Trots att publiken strömmar till, är det fortfarande kärvt med att värva sponsorer, berättar Peter Pontvik. Ändå har man planer att skapa en nationell, permanent scen för tidig musik i Stockholm.

En tänkbar sådan är Gamla Musikaliska Akademien vid Nybroplan, numera Musikaliska. Förslaget, som stöds av en enad tidig musik-bransch, befinner sig i utvecklingsfasen, betonar festivalgeneralen.

Peter Pontvik leder också sin egen Ensemble Villancico, i en unik konsert. Här finns en bit svensk musikhistoria att återupptäcka: Missa super Lauda Jerusalem av Bertil Kellner tillkom troligen på 1580-talet. Den förmodas vara den första mässan komponerad i Sverige. Konserten omfattar dessutom nyupptäckta koraler och sånger på svenska, tyska och latin från Västerås domkyrka.

I år är det den sextonde Stockholm Early Music Festival, som går av stapeln. Mottot är som vanligt: det är aldrig för sent att lyssna till tidig musik.

Fakta: Festivalen

Förutom Tyska kyrkan hålls konserter i Riddarholmskyrkan, Storkyrkosalen och Livrustkammaren.

Tips: Vokalmusiken. Madrigalerna på de så kallade madrasskonserterna, där musiken avnjuts i horisontalläge på natten. Eller Swingle Singers från anno dazumal som återkommer med svängig Bach. Ale Möller & Lena Willemark med medeltida nordiska ballader.

Thomas Poetsch