New York Times visar svenska kvinnor i prästyrket

Fotografier på kvinnor som är präster i Svenska kyrkan uppmärksammas i dagens New York Times. Franska fotografen Juliette Robert slås av hur komplett Svenska kyrkan är med sitt tvåkönade prästerskap.

2015 flyttade Juliette Robert till Stockholm där hon tillsammans med en fransk skribent började följa kvinnor som är präster. Som uppvuxen i den romersk-katolska kyrkotraditionen noterade hon många likheter mellan hennes barndoms tro och Svenska kyrkan.

– På vissa sätt är Svenska kyrkan den mest katolska av de lutherska kyrkorna, säger hon i intervjun med New York Times som nu publicerar hennes bilder.

– De har så många symboler, och en hel del av symbolerna är desamma.

Hon berättar om utvecklingen från en handfull pionjärer till den roll som kvinnor i prästyrket spelar i dag, med en öppet lesbisk biskop och en kvinna som ärkebiskop.

Kyrkans utveckling återspeglar den stora utveckling som hela det svenska samhället genomgått sedan andra världskriget. Även om sekulariseringen i samhället är stor och få svenskar är aktivt troende, så litar svenskarna på kyrkan, säger hon. Att så många kvinnor är präster i dag i Svenska kyrkan spelar stor roll för det förtroendet.

– De kan relatera till någon, man eller kvinna. Svenskarna upptäckte att båda perspektiven rymdes. Det gjorde kyrkan mer komplett.

För Kyrkans Tidning berättar Juliette Robert om sitt intresse för kvinnornas roll i Svenska kyrkan och om den första publiceringen av bilderna i en fransk tidning i fjol.

– Jag började fotografera i det här projektet redan 2016 och har kunnat följa präster under lång tid. Den romersk-katolska kyrkan i Frankrike är trots att den är separerad från franska staten sedan så många år fortfarande lierad med makten. Svenska kyrkan har inte alls samma hierarkier utan har möjligheter till ett bredare perspektiv i många frågor, mycket tack vare sitt tvåkönade prästerskap.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.