Oro för kulturarvet i Norska kyrkan vid relationsförändring

Nu oroas konstexperter i Norge över att det norska kulturarvet som finns i landets kyrkor kan komma att bli lidande när kyrka och stat skiljs åt. Vem som ansvarar för konsten är fortfarande oklart.

Textilier, målningar, silver, altarskåp och skulpturer. Precis som i Svenska kyrkan finns en mängd konstföremål i kyrkorna i Norge. Tidigare i maj sa den norska riksdagen, stortinget, ja till en ändring i kyrkolagen som gör det möjligt för kyrka och stat att skiljas åt. Nu hävdar konstexperter att det norska kulturarvet i kyrkorna kan bli lidande eftersom ingen ännu vet vem som ska ansvara för det.

Konsthistoriker Oddbjørn Sørmoen vid KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksamheter säger till tidningen Vårt land att de norska beslutsfattarna "ligger väldigt efter i de här frågeställningarna."

– Det gör mig bekymrad, säger han.

Professor Kristin Bliksrud Aavitsland i konsthistoria vid högskolan Menighetsfakultet anser att ansvaret inte enbart ska ligga hos kyrkan.

Tidningen Vårt land hänvisar till den svenska ansvarsfördelningen som tar utgångspunkt i synsättet att kyrkobyggnaden både är en lokal för församlingen och en plats som genom sitt kulturarv representerar nationens historia.

Kyrkokonsten i Norge värderas till över 10 miljarder norska kronor. En rapport från 2014 visar att var femte kyrka saknar en tillfredsställande försäkring för sina värdeföremål och sin konst.

För ett drygt halvår sedan drog Kirkerådet och arbetsgivarorganisationen igång en kampanj för att få församlingarna att registrera sina viktigaste och mest värdefulla kyrkliga inventarier i ett nationellt register. Genom att göra föremålen sökbara blir de mindre attraktiva att stjäla.

Elisabet Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.