Ny ambitiös psalmskiva vill lysa upp i coronadeppigheten

Tongivande i projektet: producenten och musikern Paul Biktor Börjesson, Robert Eriksson, sångare och föreståndare i Betlehemskyrkan, och församlingsmusiker Ulrika Henkelman. Foto: Tobias Törnqvist

Betlehemskyrkan i Göteborg ger ut 15 psalmer av Sven Ellingsen på skivan Någon skall vaka i världens natt. Ett ambitiöst projekt med varierat musikaliskt tonspråk. Förhoppningen är att inspirera och ge hopp i coronamörkret.

Betlehemskyrkan i Göteborg, som tillhör Equmeniakyrkan, har sedan länge en tydlig inriktning på musik. Nu har detta lett till en nytolkning av Svein Ellingsens psalmer. Den fullständiga titeln är Någon skall vaka i världens natt – Ellingsen på svenska (David media).

Den norske psalmförfattaren Svein Ellingsen (1929–2020) jämförs med svenske Anders Frostenson. Ellingsen drabbades av mobbning som barn, sjukdom och förlust av en liten dotter. Erfarenheterna präglar hans texter, som ändå är osökt hoppfulla.

Betlehemskyrkan har velat ”lyfta fram psalmer i ny musikalisk skrud som kan förnya gudstjänstmusiken”, som musikforskaren Hans Bernskiöld och kyrkans föreståndare, pastor Robert Eriksson, skriver i cd-foldern.

De musikaliska uttrycken spänner mellan a cappella-körer, folkviseton och pop. Många upphovsmän och -kvinnor, i coronaanpassade smågrupper, ligger bakom slutresultatet: en imponerande kraftsamling.

Fakta: Musik

Någon skall vaka i världens natt - Ellingsen på svenska

Arrangerad och producerad av Paul Biktor Börjesson

Exekutiva producenter: Robert Eriksson och Ulrika Henkelman

Skivbolag: David media

Brita Häll