Trovärdigt om den goda relationen till Gud

Recension. Kjell Ove Nilsson finner nya och klargörande uttryck för det som är Kyrkans uppgift, skriver Christian Braw.

För de flesta är Gud ”något bortom bergen”. Det ger varken livsglädje eller mognad. Det stora steget och den stora gåvan är istället att få en god relation till den levande Herren. Detta är precis vad som Kjell Ove Nilsson vill med sin nya bok, Att få det rätt med Gud.

Formuleringen är träffande. Gud som ”något bortom bergen” är ju ingen relation. Den stora uppgiften för Kristi kyrka är att hjälpa många till att få det rätt med Gud i en god personlig relation. Bokens undertitel är denna: Vad säger Paulus och Luther egentligen?

Kjell Ove Nilsson är övertygad om att de två har något mycket viktigt att säga i denna fråga. Själv är han en kunnig och entusiastisk Lutherforskare, och hans bok blir på en gång teologisk och djupt personlig.

Kjell Ove Nilsson ställer Paulus och Luther vid varandras sida, därför att Luther upptäckte vägen till att få det rätt med Gud genom Paulus. För goda relationer krävs det ett gott förhållningssätt, och det är just det som fattas i vår vanliga relation till Gud.

Vi kan vara likgiltiga för honom, misstrogna eller rentav negativa. Vi är, säger Kjell Ove Nilsson, ”utan riktig kontakt med Gud och människor”. Vi kan inte övervinna detta själva. Det är detta, som är synd. Vi har det inte rätt med Gud. Men vi kan få det rätt med Gud, som en gåva.

Paulus och Luther kallar den gåvan för rättfärdighet. Den har blivit en möjlighet för oss genom att Guds son blivit människa och tagit över ansvaret för allt som från vår sida skadade relationen till Gud. Kjell Ove Nilsson berättar hur denna upptäckt fyllde Luther med glädje och livsmod.

Hur fick han denna gåva? Han fick den genom Paulus ord i Bibeln. Det gav honom också insikten att Guds ord är skapande och omskapande. Kjell Ove Nilsson skriver: ”Han blev befriad till ett nytt liv.”

Kjell Ove Nilssons bok är sakligt trovärdig och varmt personlig. Han finner nya och klargörande uttryck för det, som är Kyrkans uppgift – nu och alltid.

Christian Braw

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.