Uppsalas urbanisering i utställning i kyrka

I Gränby i Uppsalas nordöstra del har landskapet förändrats enormt på senare år. Stadens största shoppingcentrum har tagit över mark som för inte så länge sedan brukades. Svenska kyrkan i Uppsala samtalar nu om förvandlingen i en utställning.

Vaksala kyrka från 1100-talet är omgiven av stora vägar med ständig trafik. På ena sidan löper E4:an och på den andra möts flera gator i en rondell. Och alldeles i närheten växer nu Gränby med sin shoppinggalleria. Det som en gång var just ett gränsland mellan staden och landet håller nu på att omvandlas. Den här förvandlingen uppmärksammas i två utställningar, en i Vaksala kyrkcentrum och en i gallerian. Utställningarna "Leran rör sig" som är ett samarbete mellan församlingen, kommunen och ett fastighetsbolag invigdes i går. 

- Församlingen har genom åren varit engagerad i förändringarna som de stadsdelar och den landsbygd som ingår i det område som församlingen befinner sig i, berättar Eva Lindquist, kommunikatör i Svenska kyrkan i Uppsala. 

I kyrkcentret ställer fotografen Mats Wilhelm ut bilder. Utanför kyrkan visar konstnären My Lindh en skylt med orden Kulturbygd/Cultural heritage. 

- Mats Wilhelms fotografier skildrar en växande urbanisering och den landsbygd som utgör vår församlings gränsland. Vaksala kyrka ligger högt, omgiven av ängar och fornfynd. På andra sidan tornar Uppsalas största shoppingcenter upp sig. En av vår tids samlingsplats. Det är samma människor som handlar i Gränby Centrum som döper sina barn och tar farväl av sina döda i Vaksala kyrka. My Lindh ställer frågor till oss om vi verkligen ser det som vi har omkring oss, säger Eva Lindquist. 

- Hela konstprojektet väcker tankar om vad det är att vara människa här, just nu. Om konsumtion och produktion, om det fina som är så välkänt att vi inte längre ser det. Om hur det var och det kommer att bli.

I ett pressmeddelande från Uppsala kommun säger kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson att förhoppningen är att verken startar en diskussion om staden:  

- Konsten kan levandegöra platser och skeenden och skapa en plattform för diskussion om samhällsutvecklingen. Jag ser fram emot att ta del av och samtala kring konstnärernas gestaltningar av utställningens tema kring Uppsalaleran i rörelse.

Elisabet Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.