Vägledning skriven ur kris och längtan

Recension: Tommy Hellsten och Åsa Molin har skrivit var sin bok som skapar längtan, skriver recensenten Magnus Sundell.

Bok: När allting faller på plats, Tommy Hellsten (Libris), Hemvägen – en slags andlig loggbok, Åsa Molin (Libris)

Det finns ett förnyat intresse för andlig vägledning. Människors längtan efter hjälp med livets stora frågor och med relationen till det vi kallar Gud har förstås alltid varit stor. Men att ta hjälp av andra auktoriteter än den egna känslan har inte stått så högt i kurs i utvecklingen mot individualism och självständighet. Samtidigt är det just när vi är utlämnade helt åt oss själva vi som mest behöver någon annans råd. Kanske är det det behovet vi nu ser tydliga uttryck för.

Inom den kristna kyrkan finns en lång tradition av modeller för vägledning. Men den är inte begränsad till modeller, den andliga vägledningen kan se ut på många olika sätt. I grunden handlar det om möjligheten att få reflektera över sitt liv tillsammans med någon som gått före i både livet och reflekterandet.

Just detta erbjuder många böcker. På bokförlaget Libris har nyligen Tommy Hellstens När allting faller på plats och Åsa Molins Hemvägen utkommit. Båda faller inom ramen för andlig vägledning, men de är sinsemellan tämligen olika. Författarna delar med sig av sina erfarenheter, men i Hellstens fall är den egna livsresan den bärande tråden. Molin väver samman vardagserfarenheter med såväl kristna traditioner som inspel från skönlitteratur och film.

Tommy Hellsten är finlandssvensk terapeut, föreläsare och författare med en rad böcker bakom sig. Hans kristna tro har tidigare funnits med i det han skrivit, men här står den i fokus. Han beskriver hur en livskris fick honom att ompröva det mesta i sitt liv, och hur han lämnade prestationskrav och bekräftelsebehov för att landa i en ny tillit till Gud.

Hans iver är påtaglig, ibland tar den överhanden över det genomtänkt välskrivna, men den har samtidigt något befriande över sig. Hellsten söker delvis ett nytt språk för den kristna tron och hämtar inspiration från psykologin. Utgångspunkten är dock en traditionell kristendoms-tolkning, så även om han vänder sig till ”kyrklösa” kan även den trogne kyrkobesökaren känna igen sig.

Åsa Molin är predikant, författare och lärare på Örebro Missionsskola och Akademi för Ledarskap och Teologi. I denna sin tredje egna bok är hon på jakt efter det som kan hjälpa oss att upptäcka och vårda det som stärker relationen till Gud, oss själva och andra människor.

Med sin egen längtan som drivkraft dyker hon ner i olika bibelberättelser, kristna traditioner, litteratur och populärkultur och tar hjälp av olika teologer och vägledare. Hon börjar i döden för att landa i livet. Molin är en god stilist, boken är genomarbetad och välkomponerad, pedagogisk och lättläst.

Det som främst förenar Tommy Hellsten och Åsa Molin är deras poängterande av vikten av ärlighet; inför sig själv, andra och Gud. Liksom vikten av att leva här och nu, närvarande. Molin vänder sig till den som redan har inblick i den kristna tron, Hellstens ambition är att nå betydligt vidare. Båda böckerna uppfyller det som sägs vara god andlig väglednings kännetecken: De skapar längtan, inte skuld.

Magnus Sundell

Taggar:

Själavård

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.