Det räcker inte med ett vitboksprojekt

Avslöjandet att polisen i Skåne fört register över tusentals romer har medfört att forskare i nätverket Romers och resandes historia i Norden nu kräver att regeringen tillsätter en sannings- och försoningskommission.

På DN debatt den 1 oktober skriver forskarna att det inte räcker med ett allmänt avståndstagande. ”Nu handlar det om att vädra ut den unkna luften. Nu behövs mer än isolerade forskningsinsatser och en vitbok med politiskt motiverade avgränsningar.”

I sin artikel skriver de att de nu avslöjade registren visar en direkt kontinuitet till den svenska rasbiologin som på 1920-talet motiverade registrering av romer och samtidigt la grunden för en polisiär antziganism. ”Då var målsättningen i första hand att driva ut romerna ur landet och i andra hand att isolera romer från majoritetsbefolkningen, så att ”rasblandning” inte skulle ge upphov till fler ’tattare’, vilka kollektivt stämplades som asociala”.

Men nu handlar det inte bara om att tvätta en historisk byk, fortsätter forskarna, utan om att sätta stopp för en olaglig och kränkande verksamhet bedriven av polisen och att förhindra att det upprepas. Då räcker det inte med det pågående vitboksprojektet. Risken finns att det tappar i trovärdighet, menar forskarna, och ställer frågan hur en regering som gräver i det förflutna inte kan känna till att polisen sysslar med etnisk registrering.
En fråga som väntar på sitt svar.

En annan är vad justitieminister Beatrice Ask kommer till för slutsats. Hon har meddelat att hon vill invänta svaren från pågående utredningar innan hon säger vare sig bu eller bä till kravet om en sannings- och försoningskommission.

Men kan regeringen annat än bejaka forskarnas krav? Troligtvis inte.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
36

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Övrigt
Stockholms stift
Strängnäs stift
Linköpings stift
Växjö stift