Ett stort varmt tack till er som prenumererar

Inger Wallin, chefredaktör

Vi fortsätter att berätta om allt det som händer i och berör vår kyrka. Och vi gör det tack vare er - ni som prenumererar på, och annonserar i, Kyrkans Tidning.

Coronakrisen slår nu hårt mot medmänniskor, vården, företag och verksamheter. Och i en tid när god journalistik är viktigare och mer efterfrågad än någonsin, drabbas också en redan svårt krisande mediebransch. Nyhetsredaktioner runt om i landet tvingas till permitteringar. Konkurshotet är högst närvarande. Små lokaltidningar, stora dagstidningar som Dagens nyheter, tidskrifter av olika slag - alla drabbas. När krisen är över har många redaktioner fått slå igen.

Branschorganisationer försöker få beslutsfattarna att tänka in även medierna i sin krispolitik. Fri journalistik är en grundförutsättning, en ryggrad, för demokratin. Men det är inte längre omöjligt, som Sveriges tidskrifter konstaterar, med en framtid där information och samhällsdebatt helt domineras av amerikanska techföretag.

Oberoende medier lever på intäkterna från annonser och prenumeranter. Men under 2000-talet har nätjättar som Google och Facebook tagit över de traditionella mediehusens annonsintäkter. Jättar, vars affärsmodell är att samla in information om dig och sälja den till annonsörerna. Detta samtidigt som många förväntar sig att allt från musik till nyheter ska vara billigt eller gratis på nätet.

Med Corona accelererar annonstappet och krisen för mediehusen.

Förra veckan meddelade kulturminister Amanda Lind att presstödet höjs med 200 miljoner kronor. Ett besked som tagits emot med viss besvikelse. Annonstappet för svenska nyhetsmedier beräknas bli två till tre miljarder bara i år. 

Kyrkans Tidning står nu inför samma utmaning som resten av mediebranschen. KT ges ut av Verbum AB, en del av Berling media AB, där Svenska kyrkan är en av flera delägare. Vår journalistik finansieras helt och hållet av intäkterna från annonser och prenumeranter.

På så sätt kan Kyrkans Tidning vara redaktionellt oberoende och erbjuda opartisk nyhetsbevakning och granskning på vårt bevakningsområde. En högst medveten konstruktion när tidningen grundades 1982.

Vi har inget presstöd i någon form. Tidningen Dagen, som också har en viss nyhetsbevakning av Svenska kyrkan, får drygt 17 miljoner kronor i statligt driftsstöd varje år.

Vi behöver dig som prenumererar, och dig som annonserar, för vår överlevnad.

Kyrkans Tidning har en unik position i det svenska medielandskapet. Vi är den enda större tidning som uteslutande vänder sig till Svenska kyrkan.

Vi förmedlar nyheter om och granskar Svenska kyrkan.

Vi ger röst, både på nyhetssidor och debattsidor, åt medarbetare och förtroendevalda och bidrar till fri debatt och åsiktsbildning.

Vi speglar verksamheten och alla yrkesgrupper, ideella och förtroendevalda.

Vi rustar och förbereder,  ger ljusglimtar och sprider inspiration. 

Vi bevakar teologi och kultur med svenskkyrkliga glasögon.

KT finns på alla större nyhetsredaktioner och bidrar till att Svenska kyrkans frågor får mer uppmärksamhet i samhällsdebatten.

Våra granskningar – både de som visar på något bra men ibland också missförhållanden – kan vara mindre spektakulära än Aftonbladet eller Expressens. Men vi tror att de är desto mer användbara i kyrkans arbete. 

Vi berättar både om det som är fel i Svenska kyrkan och det som är rätt. Och det finns fantastiskt mycket rätt som aldrig blir känt utanför kyrkan. Den berättelsen kan och vill vi berätta – och mer er hjälp når vi ut med den.

Så ett stort och varmt tack till er som prenumererar på Kyrkans Tidning!

Nu klarar vi oss igenom det här - tillsammans. 

Taggar:

Corona

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.