Fortfarande få kvinnor som blir aktuella som biskopar

Jonas Lindberg gästledarskribent
Christina Odenberg

Den 5 juni 1997 utsågs Christina Odenberg till biskop i Lunds stift. Hon var då den första kvinnan att bli biskop i Svenska kyrkan. 

När Christina Odenberg valdes till biskop i Lunds stift spräcktes ett glastak och hennes efter­trädare Antje Jackelén blev sedan den ­första kvinnan att bli ärkebiskop. Men mitt i den glädjebägaren finns det också smolk, skriver Jonas Lindberg.

I söndags firades 25-årsjubileet av den ­första kvinnan som biskop i Svenska kyrkan i Uppsala domkyrka. Lundabiskopen Christina Odenberg blev den första att spränga det glastaket och hennes efter­trädare Antje Jackelén blev sedan den ­första kvinnan att bli ärkebiskop.

Men mitt i den glädjebägaren finns det också smolk. Trots att det sedan länge prästvigs fler kvinnor än män är det få av dem som i år blir aktuella som nya biskopar. I såväl ärkebiskopsvalet som biskopsvalet i Visby var en av fem kandidater kvinna. I Linköping är två av sex nominerade kvinna. Det är tyvärr lätt att se det som ett mönster.

Här går det förstås att falla i någotdera av två diken. Antingen att könstillhörigheten blir det viktigaste eller att den inte har någon betydelse alls. Glädjen över ­firandet i söndags visar att det självklart spelar stor roll att också kvinnor är biskopar. Men kvinnor ska förstås bli biskopar för att de är kompetenta nog för det och inte främst för att de är kvinnor.

Här behövs därför en fortsatt gemensam insats av alla inom Svenska kyrkan att se, bidra till och bekräfta den kompetensen och för alla dessa kvinnor att tacka ja till frågan om och när den kommer. Det är nämligen inte alla som gör det och det är också en del av problemet.

Jonas Lindberg 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
BGOL
Det är väl fritt fram att nominera, finns ju numera flera kvinnor än män i vigningstjänsten. Vad är problemet?
Karin Janfalk, Öppen kyrka - en kyrka för alla
"Men kvinnor ska förstås bli biskopar för att de är kompetenta nog för det och inte främst för att de är kvinnor". Märkligt att den kommentaren fortfarande ofta nämns i förhållande till kvinnor. Sällan i förhållande till män. De flyger ofta under kompetensradarn.