Ledarsticket: Makten framför allt

Foto: Mikael M Johansson

Sändarens Robert Tjernberg och KT:s Fanny Willman dyker in i filosofen, aktivisten, författaren och kristna mystikern Simone Weils essä Om de politiska partiernas allmänna avskaffande.

Den korta men kärnfulla essän som Weil skrev efter nazisternas demokratiska inträde i europeisk politik, ställde frågan om hur partiväsendet till sin natur alltid hamnade i en slutdestination där makt trumfar sanning.

Men finns det ett alternativ till partiväsende som inte stavas diktatur. Ledarstickets Robert Tjernberg och Fanny Willman tar sig an de frågor Simone Weil ställde sig 1943 för att bena ut om de har någon bäring på aktuella frågor.

Det visar den sig ha. Hur ser egentligen dagens politik ut i fråga om vad som egentligen driver partierna framåt, och är det väljarna eller partierna som leder demokratin framåt? Kanske luras folket rentav att tro på saker de egentligen aldrig ville ha, men serveras av makten?

Förbered er på en ytskrapning av Weils djupgående filosofi, där Robert Tjernberg också ser likheter med George Orwells 1984 och båda kan konstatera att litteraturen vid tiden för världskrigen ännu har mycket att förtälja.

Lite också om Sändarens förlorade mediestöd och en teaser om nästa veckas spaning. Välkomna in!

 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.