Många längtar efter att känna igen sig i kyrkans ram

Jonas Eek, opinionschef
Fredrik Hielscher

Svenska kyrkan är full av hjältar. Kompetenta medarbetare som i varje möte gör sitt yttersta för att föra samman människor med kyrkans rum och ram. Som till exempel Sören Ågren, kantor i Karlskoga.

Efter en vigsel förra helgen har Ågren blivit viral med ett filmklipp där han spelar hårdrocksgruppen Iron Maidens klassiker Fear of the Dark på kyrkans orgel. Ågren rev av sin version av låten som ingångsmarsch när Elin och Tommy, som träffades på en Iron Maiden-konsert, gifte sig: ”Det var magiskt”, säger bruden till Expressen.

Man behöver inte vara ett Maiden-fan för att tycka att detta är bra och bli stolt över kyrkans medarbetare. Låten gör sig väl på orgel och det går utmärkt att anknyta budskapet om rädslan inför mörkret med evangeliets ”Var inte rädd!”

Genomslaget har varit enormt – 800 000 visningar på Facebook talar sitt tydliga språk. Många bär en djup längtan efter att få känna igen sig själva och sina liv i kyrkans rum och ram. Genomslaget känns extra befriande efter en vår där somligt av debatten har präglats av att ”kyrkan ska vara kyrka”. Det är just detta som är att vara kyrka.

Jonas Eek

50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift