Vi måste söka andra svar än hat och konflikt

Extra ledare. Mordet på den katolska prästen Jacques Hamel i den franska staden Saint-Etienne-du-Rouvray förra veckan är ännu ett av de många terrordåd som skakar om Västvärlden just nu. Men det står också för något nytt genom att attentatet denna gång så tydligt var riktat mot en kristen kyrka. Det skriver ledarskribent Jonas Lindberg i en extra ledare.

Så har visserligen skett på andra håll i världen, inte minst i Mellanöstern. Där har de gamla kristna kyrkorna gått från att vara en naturlig och tolererad minoritet till att uppfattas som indirekt allierade med den ”kristna” Västvärlden och därmed vara legitima mål för hat och våld.

Attentaten i Väst har däremot riktats mot miljöer som för en muslim kan associeras med moraliskt förfall och därmed lättare kan utmålas som mål i ett rättfärdigt krig. Det har handlat om finansverksamheten på Manhattan, ironi kring profeten Muhammed, homosexualitet och nöjesbranschen.

Det är naturligtvis osäkert hur strategiskt genomtänkt dådet var denna gång med två 19-åringar som gärningsmän. Kanske agerade de helt på egen hand utan närmare direktiv från IS, trots en uppenbar lojalitet mot organisationen. Men oavsett svaret på den frågan sänder dådet en signal om att kyrkor nu också är legitima måltavlor.

Det kan i så fall ses som uttryck för en ökad desperation från IS sida, när de militära framgångarna i Mellanöstern tycks ha brutits. Men framför allt ligger det i organisationens intresse att försöka slå in ytterligare en kil mellan de muslimer som lever i Väst och majoritetsbefolkningarna. Målet är förmodligen paradoxalt nog ökad främlingsfientlighet för att i sin tur öka konfliktnivån och därmed ännu lättare kunna mobilisera nya krafter.

Därför finns det all anledning att vara tacksam för att påven Franciskus söker andra svar än hat och konflikt i sina uttalanden efter mordet på Jacques Hamel. På ett liknande sätt betonade Stockholms biskop Eva Brunne på nytt vikten av religionsdialog i en debattartikel i Dagens Nyheter häromdagen.

Motsatta reaktioner kan nämligen vara direkt katastrofala på sikt. Vi får inte bidra till att religion på nytt används i politiska och militära syften för att splittra och söndra.

 

Jonas Lindberg

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.