Medlem hellre än lärjunge

SIGNERAT ”I refuse to join any club that would have me for a member”. Jag skulle inte vilja vara med i den klubb som accepterar mig som medlem. Den som sitter med näsan i strukturutredningen kan sannerligen behöva ett eller annat Groucho Marx-skämt att muntra upp sig med.

 Fast, skämt och skämt. Är det inte precis detta som utredningen bekymrar sig för: att en massa människor inte längre ska vilja vara medlemmar i Svenska kyrkan? Vad gör vi då? Vilka är vi då?
Det är intressant att ställa begreppen ”medlem” och ”lärjunge” bredvid varandra. Struktur-utredningen intresserar sig förstås enbart för ”medlemmar” och säger ingenting om ”lärjungar”.

Det skulle väl inte behöva vara så att de båda stod emot varandra men nog har vi, kyrkan, varit betydligt bättre på att administrera medlemmar än att fostra lärjungar. Den elake skulle påstå att vi, på det stora hela, har föredragit medlemmar framför lärjungar. Eller vi har i alla fall inte bekymrat oss tillräckligt mycket för hur Adam och Eva, betalande medlemmar, också ska kunna bli levande byggstenar, hur de gåvor som den Helige Ande torde nedlagt i dem ska kunna bli till välsignelse i gemenskapen – för att inte tala om hur Adam och Eva själva ska få syn på dessa gåvor, tacka för dem och börja använda dem.

Paradoxalt nog verkar vår goda ekonomi ha möjliggjort en osund ordning. Några få betalda – präster, kantorer och vaktmästare – har producerat gudstjänsten och församlingen har fungerat som konsumenter. Lekmän har egentligen inte behövts. Det har blivit ganska syrefattigt. Därför borde vi kanske mitt i oron för framtiden kunna unna oss att hoppas att den försämrade ekonomin kommer att föra något gott med sig. Kanske är det inte bara privatekonomiska kalkyler som får folk att lämna kyrkan utan lika mycket Adam och Evas misstanke att the show will go on alldeles oavsett om de är med eller inte.  

Men hur var det det började? Ett kompisgäng som fått vara med om otroliga saker – helande, utdrivning av demoner, uppståndelse från de döda – kunde helt enkelt inte låta bli att berätta för andra om Jesus och allt han gjort för dem. Deras hjärtan var fyllda av glädje, det bubblade över. Det var inget forcerat över deras lärjunga-skap utan det var en naturlig konsekvens av allt de varit med om. Tänk om det åter skulle kunna bli så, också hos oss? En ... väckelse?! Att det som inte vår goda ekonomi fixade (att göra lärjungar av medlemmarna) kan bli verklighet när vi står där med våra tomma händer och äntligen inser att vi behöver Gud.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.