Act-chefen: Palestinierna behöver hjälpen

Erik Lysén

Till höger: Byggnader i Gaza som blivit beskjutna i en israelisk attack. Act Svenska kyrkan stöttar sedan lång tid tillbaka palestinska organisationer som verkar både på Västbanken och i Gaza. Foto: Magnus Aronson /Ikon och Hatem Moussa

Uppdaterad. Sverige pausar utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena, meddelade regeringen och Sverigedemokraterna på tisdagskvällen. Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, beklagar beslutet.

- Det är ett kontraproduktivt beslut och det motverkar möjligheterna att bidra till en fredlig lösning, säger Erik Lysén.

Beslutet innebär att Sverige nu pausar utvecklingsbiståndet till Palestina tills vidare. Den aviserade frysningen innebär, enligt TT, att 57 miljoner kronor inte kommer att betalas ut som det var tänkt i år.

Erik Lysén: "Drabbar palestinska organisationer"

Erik Lysén säger att det är väldigt oklart hur frysningen kommer att påverka men av pengarna som inte ska betalas ut skulle 80 procent gå till civilsamhällesorganisationer.

- Regeringens och Sverigedemokraternas frysning drabbar palestinska organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, för fred, miljö, och kvinnors rättigheter.

- Det är organisationer som kritiserar Hamas och den palestinska myndigheten som är otroligt modiga. De kämpar för att hålla sina ledare ansvariga. Nu får de inget bistånd, säger han.

Frysningen kan också komma att drabba det ekumeniska följeslagarprogrammet, som Sveriges kristna råd organiserar.

Så mycket bistånd gav Sverige 2022

Dessutom ska en översyn av Palestina-biståndet göras.

- Det har gjorts tidigare, en översyn gjordes i samband med att 45 procent av biståndet skars ned tidigare i år.

- Beslutet är kontraproduktivt. Väldigt viktiga organisationer kommer att förlora stöd under den här viktiga tiden, och det är osäkert hur länge det kommer att vara så.

Förra året förmedlade Sverige totalt 453 miljoner kronor till palestinierna. Biståndsmyndigheten Sida stod för den största delen, 427 miljoner kronor.

Bedömer att frysningen inte ska påverka Act

Sida-biståndet utgörs av utvecklings- och humanitärt bistånd. Biståndsminister Johan Forssell svarade nej på frågan om även den humanitära delen kan påverkas av beslutet.

Act Svenska kyrkan får pengar från ett annat Sida-anslag och så vitt Erik Lysén kan bedöma så drabbas inte Act av frysningen.

- Hamas bestialiska dåd mot försvarslösa israeler gjorde oss alla väldigt upprörda. Men de här reaktionerna är inte genomtänkta, säger Erik Lysén.

Han trodde inte att regeringen skulle ta detta beslut då den moderate utrikesministern Tobias Billström har försvarat biståndet till Palestina.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Peter Nilsson
Lysén ger intryck av att vara en sann humanist väl värd att lyssna på.
Shalom
Klokt och helt rätt beslut särskilt som den palestinska myndigheten inte tagit avstånd från palestiniernas bestialiska illgärningar.
Rolf Bengt-Åke Johansson
Klokt och helt rätt beslut av regeringen. När den palestinska myndigheten inte tagit avstånd från palestiniernas bestialiska illgärningar. Oavsett vilken terroristorganisation som styr ett område (IS eller Hamas) ska ingen "marktjänst" ges till ett område som behärskas av terrorister, effekten blir ett förlängt lidande för alla och förhindrar att befolkningen kommer till insikt och vänder sig mot terroristerna