Persenius: Allt är inte löst med nämndens beslut

Ragnar Persenius säger att han var medveten om att situationen i Härnösands stift innehöll en oklarhet om förhållandet mellan biskopens ställning enligt kyrkoordningen i relation till arbetsrätten. Foto: Marcus Gustafsson

Biskop emeritus Ragnar Persenius tror inte att allt kring biskopars anställning är löst med överklagandenämndens beslut i Härnösandsärendet. Han anser att uppgiften för ansvarsnämnden har blivit alltför snävt definierad.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

Få tillgång till allt på sajten!

Första månaden 9 kr (ord pris 125 kr) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ragnar Persenius säger att han var medveten om att situationen i Härnösands stift innehöll en oklarhet om förhållandet mellan biskopens ställning enligt kyrkoordningen i relation till arbetsrätten. Foto: Marcus Gustafsson

Stiftsstyrelsen i Härnösand beslutade i höstas att avsluta biskopens anställning. Beslutet överklagades till Svenska kyrkans överklagandenämnd som tolkade kyrkoordningen annorlunda än stiftsstyrelsen och upphävde beslutet.

Ragnar Persenius, tidigare biskop i Uppsala stift, var för drygt 20 år sedan kyrkosekreterare på kyrkokansliet och sakkunnig i andra kyrkolagsutskottet i kyrko­mötet, där mycket av förhandlingarna inför separationen kyrka-stat ägde rum. Han var också chef för avdelningen för kyrkorätt och organisation på kyrkokansliet.

Ragnar Persenius anser att överklagandenämnden genom sitt prejudicerande beslut gjort biskopens uppdrag och ställning tydligt. Konsekvensen, säger han, är att man alltid måste gå via ansvarsnämnden för biskopar för att pröva en biskops vigningsuppdrag och därmed fortsatta anställning.

– Ibland tolkas vigningsuppdraget alltför snävt; det innebär inte bara ett ansvar för teologi, förkunnelse och undervisning. Biskopen är ledare och beslutsfattare med eget ansvar för gudstjänst och liv, enhet och tillsyn. Det framgår av kyrkoordningen och vigningsordningen.

– Ansvaret prövas av ansvarsnämnden, som dock endast har alternativet att helt fria eller fälla. När kyrkoordningen tillkom gjordes bedömningen att en biskop som fälls ska förlora både behörigheten som biskop och anställningen. Biskopens ledarskap bygger på förtroende.

Ragnar Persenius säger att han var medveten om att det i den uppkomna situationen i Härnösands stift fanns en oklarhet om förhållandet mellan biskopens uppdrag och ställning enligt kyrkoordningen i relation till arbetsrätten.

Ett klargörande behövdes, vilket också kom med överklagandenämndens beslut.

Ragnar Persenius tror dock inte att allt är löst med nämndens utlåtande.

– Ansvarsnämndens uppgift framstår nu som alltför snävt definierad. Om grova missbruk visar sig i ledarskapet kan biskopens vigningsuppdrag prövas av ansvarsnämnden. Om det där­emot finns stora brister i biskopens sätt att leda utifrån sin personliga kompetens och förmåga tycks det falla vid sidan om. Ansvarsnämnden kan heller inte besluta att biskopen får behålla sitt vigningsuppdrag men förlora sin anställning. Här finns frågor för vidare bearbetning.

 

 

Tre om behovet av att skriva om kyrkoordningen

 

En representant för biskopsmötet, en som var med och skrev kyrkoordningen och en tung beslutsfattare svarar på frågan: Ska kyrkoordningen skrivas om nu?

Nej! Nej! Kanske!, svarar Johan Tyrberg, Britt Louise Agrell och Wanja Lundby-Wedin på frågan om kyrkoordningen behöver förtydligas. Foto: Martin Lindeborg, Kristoffer Morén, Mikael M Johansson

Johan Tyrberg, biskop i Lund:

”Jag tycker inte att man behöver någon revidering eller ändring nu. Överklagandenämndens beslut var klart skrivet.”

 

Britt Louise Agrell, ledamot av överklagandenämnden, deltog i utformningen av kyrkoordningen som ledamot av både Centralstyrelsen och kyrkomötet när besluten fattades:

”Vi har lagt ner mycket tid på att resonera oss fram till detta och det behövs inget förtydligande av kyrkoordningen.”

 

Wanja Lundby-Wedin, kyrko­styrelsens förste vice ordförande:

”Det är för tidigt att säga om kyrkoordningen bör förtydligas, men jag utesluter inte en utredning som ska se över frågan.”

Fakta: Biskopsuppdraget enligt överklagandenämnden

Säreget, bland annat ifråga om hur biskopen får sitt uppdrag och sin anställning, uppdragets innebörd, relation till andra kyrkliga organ och tillsynen över en biskop.

Valet avser uppdraget som biskop i ett visst stift men den som väljs är inte bara stiftets biskop utan hela Svenska kyrkans biskop och alltså även en del av den nationella nivån.

Stiftet ska anställa den som genom val, utnämning och vigning fått uppdraget.

Stiftsstyrelsen kan inte anställa någon annan som biskop.