Se körens livesända konsert från Malmökyrkan

Petri sångare. Foto: Kristina Strand Larsson

På torsdag håller kören Petri sångare en livesänd konsert utan publik i S:t Petri kyrka i Malmö. Initiativet till konserten togs av körledaren Alexander Einarsson.

- Vi får inte misströsta. Vi har ett behov av musik och kultur nu. Vi har ett behov av att mötas och det kan vi göra även om det inte blir fysiskt, säger Alexander Einarsson, dirigent och körledare.

Petri sångare är en kammarkör med ungefär 40 medlemmar. De repeterar varje torsdag och just nu repeterar de Matteuspassionen som det är tänkt att de ska framföra i påskveckan.

- Men jag vet inte hur det blir med det, vi kanske måste ställa in, säger Alexander Einarsson. I helgen diskuterade vi och kom fram till att göra en livekonsert, som vi kallar för Andrum, på torsdag utan publik på plats. Alla var väldigt positiva och det känns skönt och roligt.

Alexander Einarsson är ledare för flera körer, men bara en har ställt in sina repetitioner den här och nästkommande vecka.

- Göteborgs symfoniska kör består av 100 sångare och lokalen vi repeterar i är inte så stor, säger han.

S:t Petri kyrka däremot är stor och det finns möjlighet för körmedlemmarna att hålla avstånd under torsdagens konsert.

- Vi gör inget dumdristigt, säger Alexander Einarsson. Vi följer noga världsläget och läget här och följer alla rekommendationer. Den som känner av symptom stannar hemma och jag har full respekt för den som inte vill komma.

Det är inte helt klart än, men eventuellt kommer även SPUK, S:t Petri ungdomskör, medverka i konserten på torsdag.

- De har repetition klockan 17:00 och vi ska försöka filma det och lägga in under sändningen. Det är ideella krafter som arbetar med det, sångare som har den tekniska kunskapen sköter sändningen, säger Alexander Einarsson.

Att uppträda utan publik blir lite annorlunda än vid vanliga konserter.

- Det blir mer som en studioinspelning, men vi ska försöka få till känslan av publik på plats. Vi skapar något tillsammans, sångarna kommer att vara konsertklädda och vi har med en operasångare från Malmö. Och vi kommer ju ha publik, även om de tittar hemifrån.

Konserten Andrum sänds torsdag 19 mars klockan 20:30.