Annie Lööf: Centerpartiet lämnar inte kyrkovalet

– Jag ser ingen anledning varför vi skulle sluta att vara med i kyrkovalet. Svenska kyrkan behöver nomineringsgrupper som bär en tydlig ideologisk prägel och som har tydliga grundvärderingar, säger Annie Lööf (C).

Det klara beskedet ger Center­ledaren i den andra av Kyrkans Tidnings partiledarintervjuer med de tre riksdagspartier som också ställer upp i kyrkovalet.

Det är en glad och avspänd  Annie Lööf som möter Kyrkans Tidning. Opinionssiffrorna pekar klart uppåt och den tid när hon var starkt ifrågasatt för fyra år sedan känns avlägsen. Annie Lööf tar emot oss i sitt tjänsterum och berättar glatt som sin dotter Ester, snart två år.

– Livet får en helt annan mening när man blir förälder. Sen är det en jättestor utmaning att få ihop livet som partiledare och mamma. Men det har gått rätt bra hittills. Vi delar på ganska mycket min man och jag.

Vad har hänt sedan 2013?

– Politiskt ledarskap handlar om uthållighet, säger hon. Att ha en tydlig plan, men också att jobba och bygga förtroende långsiktigt. Det är det vi har gjort och nu ser resultatet av.

Men hon betonar starkt att det är resultatet på valdagen som räknas.

– Väljarna ser oss om en konstruktiv röst med starka värderingar, men som också är beredd att göra upp i blocköverskridande överenskommelser.

Centerpartiet har ställt upp i kyrko­valet sedan kyrkofullmäktigevalen infördes i Svenska kyrkan 1931. Partiet har inga planer på att dra sig ur.

– Det gör vi för att vi är folkrörelse och våra medlemmar är ju är väldigt aktiva i verksamheten lokalt, men vi vill också gärna påverka kyrkans utveckling. Våra lokala krafter är med och kokar soppa och är med och samlar in pengar för ensamkommande. Då är det naturligt att de vill vara med när beslut fattas.

Beslutet att ställa upp i kyrkovalet tas av partistyrelsen.

– Där finns det ett väldigt stort och starkt stöd för att vi ska fortsätta att vara med.

Enligt Annie Lööf står Centern för en kyrka med lokal förankring, ett starkt civilsamhälle, hållbarhet och för att Svenska kyrkan ska vara en stark röst mot främlingsfientlighet och för tolerans.

– De värdena finns det ett väldigt stort behov för kyrkan att fortsätta att jobba med. Jag är själv medlem i Svenska kyrkan och för mig är det både självklart att rösta, men också att Centerpartiets värderingar ska finnas med och det ska gå att rösta på oss i kyrkovalet.

På partistämmorna brukar det debatteras om Centerpartiet ska ställa upp, men en stor majoritet tycker att det ska vara så. Annie Lööf säger ett Svenska kyrkan spelar en stor och viktig roll i samhället.

– Den måste fortsätta att göra det och vara en stark röst för människor på flykt och dem som lever i utanförskap och för män­niskor i sorg. Kyrkan spelar en stor roll i det sociala livet för både barnfamiljer och ensamma. Men också som en stark röst för tolerans och öppenhet och människor lika värde.

Svenska kyrkan spelar en viktig roll även i Annie Lööfs liv.

– Jag är uppvuxen i Svenska kyrkan, döpt, konfirmerad och vigd. Båda mina svärföräldrar gick bort i svår cancer. Både glädje och sorg. När vår dotter döptes var det en viktig händelse för mig. Det har också inneburit en nära kontakt med några präster i Värnamo.

Annie Lööf hoppas att Centerpartiet kommer att fortsätta att spela en viktig roll för Svenska kyrkan.

– Jag hoppas att Centerpartiet ökar i kyrkovalet och får fler än de 30 mandat vi har i kyrkomötet idag.

– Vi går till val på en lokalt förankrad kyrka, aktiva församlingar där vi använder kyrkans tillgångar på ett hållbart sätt, där kyrkan både blir en mötesplats och en röst för öppenhet och tolerans.

Hon framhåller att Centerpartiet varit drivande i att kvinnor har fått rätt att prästvigas, att samkönade par har rätt att vigas i kyrkan och att 16-åringar får rösta i kyrkovalet:

– Det är tre stora och viktiga frågor där vi som nomineringsgrupp har haft ett stort inflytande.

– För mig är det självklart att Svenska kyrkan är en kraft i den gröna omställningen.

Centerpartiet vill kombinera medmänsklighet med humanism i flyktingpolitiken.

– Det är inte värdigt att splittra barnfamiljer. Det vill vi ändra på. Jag är väldigt stolt att Centerpartiet har fått alla nomineringsgrupper i kyrkostyrelsen att ställa sig bakom rätt till återförening.

Fakta: Annie Lööf

Fyller 35 år den 16 juli.

 

Partiledare sedan hösten 2011.

 

Gift med Carl-Johan, inköpare på Scania. Dottern Ester, två år i höst.

 

Kommer från Värnamo, en kyrkligt präglad bygd, där både Svenska kyrkan och andra samfund spelar en viktig roll, inte minst som samlingsplatser.

 

Riksdagsledamot sedan 2006 då hon var 23 år gammal.

Foto: Johanna Norin

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.