Biskopshearingen förändrar inte spelplanen i Karlstad

Igår utfrågades alla de åtta biskopskandidaterna i Karlstad domkyrka. Ingen föll ur ramen, men ingen stack ut så pass mycket att det kommer att förändra spelplanen för biskopsvalet på ett avgörande sätt.

De åtta utfrågades under var sin dryg halvtimme av lokalradioreportern Hedvig Nilsson, domkyrkokomminister Jonas Lindberg och Amanda Carlshamre, ordförande i Svenska kyrkans unga. De flesta frågorna återkom, men varje kandidat fick också en egen fråga.

Förhandsfavoriterna Karin Johannesson och Lena Skoting svarade väl på frågorna.

Lena Skoting verkade mera tagen av stundens allvar än Johannesson. Jonas Eek som hamnade mellan de båda kvinnorna nomineringsvalet, väckte positiva reaktioner när berättade att väl kände Karlstads stolta hockeylag Färjestad. Han svarade också lugnt och tryggt på de mer teologiska frågorna om hur hans tro formats han växt upp i en prästfamilj, där pappa Bo var domprost i Skara, men tidigare under många år präst i Göteborg.

- Det är uppväxten och konfirmandarbete som har format min tro, sade Jonas Eek. För Lena Skoting var det Kyrkans Ungdom som var den avgörande faktorn.

- Det var mitt andliga hem, sade hon.

Den som verkligen stack ut av de åtta kandidaterna var universitetslektor Sören Dalevi. Han kom in i utfrågningen strax före lunch med stor energi och tog åhörarna med storm och stor humor när svarade.

- Om man bara bevarar tradition utan förnyelse är man ingen rabbi, utan en relik, sade han till exempel.

Han sade också att frågan om varför Svenska kyrkan tappar medlemmar är fel ställd.

- Vi ska istället fråga oss hur det kan komma sig att tre av fyra i Karlstad stift väljer att vara medlemmar, tycker han.

I lunchpausen berättade han att han bestämt att göra sin grej i hearingen. Frågan är hur det gick hem bland de röstberättigade.

Stiftsadjunkt Charlotte Hartwig Lundh framhöll som de flesta andra Karlstad som ett folkkyrkostift.

– Jag tror att Svenska kyrkan har en stor roll att spela om hon vågar vara modig och ta den, sade hon.

Men hennes framträdande tyder inte på hon ska kunna hota någon av de tre främsta i nomineringsvalet.

Detsamma gäller fjärdeplacerade Thomas Stoor, domkyrkokaplan i Linköping. När han fick frågan om han kan tänka sig att viga homosexuella par svarade att efterlyser större ödmjukhet för dem som inte vill viga samkönade par. Han är emot att införa sådana kvar på nya präster.

Han vill också slå ett slag för pilgrimsvandringar både till Trondheim i Norge, men också till andra långväga mål som Santiago di Compostela i Spanien.

Londonkyrkoherden Michael Persson gjorde en bra hearing, men ligger precis om chefen för Stockholms stifts servicebyrå Thorbjörn Larsson, för långt efter de tre i toppen för att bli riktigt het kandidat i biskopsvalet som äger rum i den 19 april.

- Den som har alla med sig hela tiden har nog misslyckats, sade Thorbjörn Larsson, som var starkt ifrågasatt som direktor på Ersta diakoni.

 Michael Persson talade om att musiken är viktig för honom. Han är tveksam till den elektroniska remissen på kyrkohandboken där det inte går att backa i svaren.

Fakta: Så väljs biskopen

Tisdag den 19 april samlas diakoner, präster och valda elektorer kontraktsvis för att rösta fram Esbjörn Hagbergs efterträdare. Även ledamöter i domkapitlet och stiftsstyrelsen har rätt att rösta. Om ingen får mer än hälften av de högst 370 rösterna sker en andra valomgång den 28 april.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.