När världen snurrar allt snabbare, när nyheterna blir krigsrubriker och lösningarna ska vara både snabba och enkla – då blir kyrkans röst än viktigare. Det menar samhällsanalytikern Olof Gränström, aktuell med boken Från fakta till kunskap, i ett samtal i Kyrkans Tidnings podd Vox Populi.
Läs mer
När världen snurrar allt snabbare, nyheterna blir krigsrubriker och lösningarna ska vara både snabba och enkla – då blir kyrkans röst än viktigare. Det menar samhällsanalytikern Olof Gränström i samtal med Vox Populi, Kyrkans Tidnings podcast. Med utgångspunkt i sin bok Från fakta till kunskap - för bättre resultat i en komplex värld, diskuterar han hur vi kan navigera i en samtid där känslor ofta trumfar kunskap, och där vår hjärna lurar oss att tro att vi förstår mer än vi gör.
- Vi lever inte i en tid av faktabrist – tvärtom. Informationen flödar fritt. Problemet är att vi inte använder den på rätt sätt", säger Olof Gränström och fortsätter;
- Vi måste gå från att samla information till att skapa förståelse."
Kyrkans avgörande roll
Här spelar kyrkan enligt honom en potentiellt avgörande roll. I en kultur där det snabba tänkandet dominerar – där affekt, förenkling och polarisering vinner över eftertanke – kan kyrkan vara en motröst. En plats för långsamt tänkande, för stilla frågor snarare än snabba svar.
- Det bästa rådet jag kan ge är att öva på att säga: 'Jag vet inte.' För vår hjärna vill svara på allt – även det vi inte har en aning om.
Gränström talar också om behovet av kontextkritik – att inte bara fråga om något är sant, utan också vad det betyder i sitt sammanhang. Den som är rotad i en berättelse som sträcker sig över årtusenden borde ha lättare än många att se det långa perspektivet.
Ansvar också på konsumenten
- Det är inte bara mediernas ansvar att skapa balans. Det ligger också på oss som konsumerar information att ta ett steg tillbaka och fråga: vad betyder det här egentligen?"

Olof Gränström. Foto: Ann Nyblaeus
Han lyfter sin tidigare kollega Hans Rosling som förebild – inte främst för sin forskning, utan för sin förmåga att göra kunskap begriplig och mänsklig.
- Alla vet inte vad Rosling forskade om – men alla vet vad han ville säga. Det är där kraften ligger. Att förklara, inte fördöma."
Det är kanske just där kyrkan har sin unika möjlighet: inte att producera fler fakta, utan att bära dem vidare genom berättelser, sammanhang och mening. Att säga: detta är vad det betyder, detta är vad vi kan göra tillsammans.
Kyrkan har språket
I en värld där många unga upplever hopplöshet inför klimat, krig och osäker framtid, behövs en berättelse som rymmer både allvaret och hoppet. Kyrkan har språket för det: ansvar, gemenskap, nåd – och framför allt hopp.
- Att tänka långsamt, att reflektera och att våga säga: 'Jag vet inte – men jag vill förstå', det är kanske den mest radikala hållning vi kan ha idag, och det är just där kyrkan kan göra störst skillnad."
Fakta: Olof Gränström
Yrke: Samhällsanalytiker och föreläsare
Bakgrund: Tidigare vid Gapminder (Hans Roslings stiftelse) och Novus
Utbildning: Ekonom och statsvetare
Expertis: Faktaförmedling, statistik, framtidstro
Aktuell med: Boken Från fakta till kunskap - för bättre resultat i en komplex värld (Gothia kompetens)
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.