Nyhet

Författare frias – har inte förtalat Axel W Karlsson

Axel W Karlsson är nöjd med rättegången. Foto: Jessica Segerberg

Författaren David Karlsson, som åtalats misstänkt för att ha förtalat prästen Axel W Karlsson i sin bok om Nya tider och bokmässan, frias nu av tingsrätten.

I sin antologi om den högerextrema tidningen Nya tider och Bokmässan har författaren och idéhistorikern David Karlsson publicerat en intervju med Axel W Karlsson. Där resonerar han om prästens ideologiska resa, från socialdemokrat till Nya tider-skribent, utesluten ur Sverigedemokraterna.

Men det var formuleringen om att Axel W Karlsson skulle blivit avskedad av Svenska kyrkan som låg till grund för åtalet och trots friande dom är Axel W Karlsson nöjd med rättegången. 

– Det är bevisat att jag inte har blivit avskedad från någon tjänst i Svenska kyrkan. Det som varit viktigt för mig är att människor som anlitar mig som själasörjare inte ska bli oroliga för att det är något fel på mig. Ett avsked i svensk arbetsrätt betyder att man har gjort ett väldigt grovt fel, säger Axel W Karlsson. 

I underlaget till rätten redogjordes för Axels W Karlssons tjänst inom Svenska kyrkan. Från 1977 till 2007.

– I församlingen där jag arbetade uppstod problem, men det var inga påtryckningar och jag tvingades inte bort utan jag begärde själv tjänstledigt och blev sedan placerad på lite olika håll. Sista gången blev jag uppsagd. På grund av tjänstebrist. 

Bakgrunden till åtalet var ju en text om dig och din ideologiska tillhörighet, med utgångspunkt i att du skriver för Nya Tider, var anser du själv att du står i dag?

– Jag tillhör inget politiskt parti. Jag har ungefär samma åsikter som jag hade under ungdomen, men betoningen har kommit på andra ställen. Jag anser att jag var patriot även när jag tillhörde socialdemokraterna och är fortfarande för demokrati och jämlikhet. Jag har kallats för högerextremist och man anser att jag ska vara antisemit. Men det är fullständig lögn.

Hur ser du själv på att du som präst skriver i en högerextrem tidning?

– När jag ibland ger tidningen till mina medelsvenssonvänner förstår de inte alls vad det pratas om, det är inte värre än Aftonbladet, menar de. Jag tillhör inte redaktionen. Jag är frilans. Det står att tidningen inte är bunden till någon ideologi och jag har naturligtvis prövat mig om jag som präst kan medverka. Jag har prata med mina biskopar, det finns inga hinder. Sedan finns det kontroversiella saker i tidningen, men det hör till en demokrati att det ska finnas tidningar som går mot strömmen.

Eftersom förtalsmålet var ett tryckfrihetsmål medverkade en jury, som inte ansåg att David Karlsson gjort sig skyldig till brott och han frias på samtliga punkter. Juryns bedömning kan inte överklagas.

 

Matilda Ljungkvist

Läs vidare