Vikarierande kyrkoherden slutar i Spekeröd-Ucklum

Spekeröd-Ucklums tillförordnade kyrkoherde meddelar att han slutar. "Vi tror att det behövs nya personer för att bygga förtroende framåt", förklarade biskop Susanne Rappmann efter stiftets specialvisitation i församlingen. Foto: Marcus Gustafsson, Kristin Lidell

Den tillförordnade kyrkoherden kommer inte att fortsätta vikariera i församlingen. Det säger han till Kyrkans Tidning.

Kyrkoherden har sedan denna artikel publicerats kommit med ett nytt besked. Läs mer HÄR.

Det var i förra veckan som Göteborgs stift kom med en visitationsrapport där skarp kritik riktades mot ledningen för Spekeröd-Ucklums församling i Bohuslän. Efter att kyrkoherde Fredrik Sidenvall fått sluta i församlingen genomförde stiftet en specialvisitation. Stiftets slutsats efter visitationen blev att både kyrkorådets ordförande Stefan Lahrin och den tillförordnade kyrkorherden Hans Hansson bör lämna sina positioner.

Kyrkoherden kommer att sluta

Kyrkans Tidning besökte under måndagen församlingen, och försökte få kontakt med ordföranden, som dock inte ville ge några kommentar om hur han ser på stiftets rapport. Kyrkans Tidning fick dock kontakt med Hans Hansson. Han ville inte ställa upp på en intervju men i ett kort samtal förklarade han att han har ett tillfälligt förordnande som kyrkoherde som går ut i början av maj. Han kommer inte att fortsätta efter det.

- Jag känner att det är de här tre månaderna som jag ska göra, jag har försökt reda upp så mycket jag kunnat under den tiden. Sedan återgår jag till min pensionärstillvaro.

Han berättar att kyrkorådet ska samlas i slutet av veckan, och han tror att kyrkorådet därefter kommer att göra ett uttalande där man ger sin syn på det som hänt.

- Det finns en hel del att säga, vi gömmer oss inte, men vi talar vid rätt tillfälle, säger han.

Hans Hansson var fram till sin pension kyrkoherde i församlingen.

- Det här har varit en fantastiskt fin församling, med underbara medarbetare och ett fantastiskt kyrkoråd, säger han.

Ingen förståelse för kritiken

Stiftet rekommenderade också att kyrkofullmäktige i församlingen bör samlas för att granska kyrkorådets agerande. Kyrkofullmäktiges ordförande Tore Edvardsson är dock inte kritisk till att Fredrik Sidenvall fick sluta.

- Jag ställer mig bakom det, för det var en stor del av arbetsstyrkan som sa upp sig eller begärde tjänstledigt, säger han till Kyrkans Tidning.

Han är frågande till varför han inte inbjöds att delta när stiftet presenterade rapporten för kyrkorådet i förra veckan. Han har inte heller fått rapporten.

- Jag har bara hört information ryktesvägen, säger han.

I rapporten talas det också om att stiftsstyrelsen bör inleda en utredning kring församlingens struktur, vilket skulle kunna innebära att församlingen slås ihop med andra enheter. Tore Edvardsson ser inte att det skulle behövas.

- Jag kan ha viss förståelse för om det skulle vara en församling eller ett pastorat som har ekonomiska svårigheter. Men vi är en ekonomiskt stark församling, säger han.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Erland Olsson
Man bör värna Spekeröd-Ucklums suveränitet. Allt annat för framtiden är negativt. Dessutom äger man bl.a. välskötta församlingshem som man bör värna.