Kyrkogårdsförvaltningen sa ja till Bandidosgravsten: "Ett misstag"

Bandidos grav

Ja. Ett sådant här motiv kan en gravsten få ha. Kyrkogårdsförvaltningen ändrade ett "ja" till utsmyckningen, till ett "nej". Men Förvaltningsrätten säger att det första beslutet inte får ändras. Bildmontage: Mikael M Johansson

 Foto: Mikael M Johansson

"Vi har gjort ett misstag", säger Svante Borg, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm. Förvaltningen godkände först en gravsten med mc-gänget Bandidos logotyp på. Sedan sa den nej. Nu får dödsboet rätt i förvaltningsdomstolen.

I november 2022 godkände kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm en ansökan om en gravsten med Bandidos logotyp på. Sedan, ett par dagar efteråt, upphävde förvaltningen beslutet. Nu har dödsboet fått "ja" till att uppföra gravstenen,  både av länsstyrelsen i Stockholm och av förvaltningsdomstolen.

– Vi har gjort ett misstag. Dödsboet gjorde helt rätt i sin ansökan men vårt misstag, av ren okunskap, upptäcktes för sent, säger Svante Borg, chef för kyrkogårdsförvaltningen.

Den aktuella gravanordningen är av svart granit med förgylld text och bär ett fotografi av den avlidne samt motorcykelklubben Bandidos logotyp. 

"Fullt laglig motorcykelklubb"

Kyrkogårdförvaltningen drog tillbaka sitt godkännande med motiveringen att gravstenen strider mot god gravkultur och förklarar i överklagan att "vid tidpunkten för ursprungsbeslutet hade ansvarig handläggare inte kunskap om att det i dekoren på den aktuella gravanordningen fanns en logotyp för en känd kriminell organisation". Svante Borg berättar att förvaltningen tagit lärdom av det, enligt honom, förhastade beslutet att först godkänna gravanordningen.

Svante Borg

– Förvaltningen visste inte vad det här stod för då. Efteråt har vi analyserat och gått igenom vad som hände. 

“Logotypen på gravanordningen tillhör en fullt laglig motorcykelklubb som inte är en känd kriminell organisation. Det är uppenbart falskt att handläggaren som godkände ansökan saknade kännedom om att klubbens logotyp fanns i dekoren”, uppger dödsboet.  

Kyrkogårdsnämnden menar att de pågående gängkrigen i Stockholmsområdet påverkar många platser i offentligheten men att de hittills lyckats hålla begravningsplatserna fredade. Den menar att denna gravanordning skulle kunna riskera säkerheten för besökare på kyrkogårdar.

Bidrar till våldsanvändningen

“Att på en allmän begravningsplats tillåta en aktör i konflikterna att manifestera sitt varumärke riskerar att öppna upp för tävlan kring revir och synlighet och därigenom bidra till våldsanvändningen i samhället”, menar nämnden.

– Vi har personer begravda från nästan alla gängen, ibland i samma kyrkogårdskvarter. Men kyrkogårdar ska vara neutral mark, säger Svante Borg.

När dödsboet fick rätt i sak av länsstyrelsen i Stockholm i april överklagade kyrkogårdsnämnden beslutet till förvaltningsrätten. I dagarna kom domen som också ger dödsboet rätt. Förvaltningsrätten menar att det inte finns skäl till att ändra det ursprungliga gynnande beslutet. 

Kyrkogårdsnämnden planerar att överklaga beslutet till kammarrätten enligt Svante Borg. Han är tydlig med att kyrkogårdsförvaltningen inte vill att en logga, som går att relatera till kriminella nätverk, ska finnas på en gravsten i Stockholmsområdet. Han menar att det är en principfråga i en tid med ökad våldsutveckling:

– När man är nere på den nivån att anhöriga skadas i samhället måste vi dra vårt strå till stacken.

Hur kommer detta att påverka vilka motiv som tillåts på gravstenar i Stockholm i framtiden?

– Den här domen gäller just den här gravstenen. Vi gör bedömningar vid alla ansökningar, säger Svante Borg.

Fakta: Så säger ­gravrättslagen

Gravrätt medför rätt att förse grav med gravvård, om den inte strider mot vad som gäller för begravningsplatsen.

Gravvårdens utseende och beskaffenhet ska följa upplåtarens föreskrifter.

Föreskrifterna får inte vara andra än vad som gäller för en god gravkultur.

 

I Stockholm och Tranås är kommunerna huvudman för begravningsverksamheten. I övriga Sverige sköter Svenska kyrkans församlingar eller pastorat begravningsverksamheten.

Rebecca Bornlid Lesseur

redaktionen@kyrkanstidning.se

Prenumerera på Nyhetsbrev

4 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Kent Kvist
På Donationskyrkogården i Helsingborg finns två stycken Bandidosgravstenar med många av klubbens symboler. Bl.a. "Expect No Mercy" som lär betyda att medlemmen har varit delaktig i en grov våldshandling. I kyrkans kontext förväntar vi oss nåd:
Mats Rimborg
Det förtjänar att påpekas att kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm är en kommunal fackförvaltning inom Stockholms stad. Den här frågan har alltså ingenting alls med Svenska kyrkan att göra.
BrittMarie
Det bör ju nämnas att kyrkogårdar i Stockholm drivs av kommunen. Alltså inte av sv kyrkan!
syriern Naaman
Mats Rimborg gör ett väsentligt påpekande.