Nyhet

En hel värld ber för Notre-Dame i Paris

När Europa vaknar brinner det fortfarande i Notre-Dame i Paris. Hela världen samlat sig i bön för brandmän och katedralens överlevnad. Och under morgonen rapporteras branden vara under kontroll.

"Jag ber för brandmän och alla andra som kämpar mot lågorna. Jag ber för alla de människor som har denna katedral som sitt andliga hem. Herre, förbarma dig”, bad Växjöbiskopen Fredrik Modéus.

På sociala medier sprids ett filmklipp av knäböjande fransmän med rosenkransar i händerna som ber för att Notre-Dame ska klara sig. I filmklippen, som är taget med mobilkamera, syns väldiga lågor slå upp ur katedralen.

"Vi ber för Notre Dame, att denna kyrka får resa sig upp ur askan, förnyad och helgad, och så fortsätta att vara ett tecken på Guds nåd och kärlek för otaliga människor. Den är vigd till Vår Fru, Jungfru Maria, hon som alltid är hoppets moder i livets alla svårigheter och i all nöd."

Så ber kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, i ett uttalande. Hans kyrka Sankt Erik i Stockholm och Notre-Dame i Paris är systerkyrkor och kardinalen skriver vidare i sitt uttalande: "Att denna kyrka just står i lågor när vi firar den Stilla veckan, den vecka när Jesus börjar sin korsväg kan inte undgå att beröra oss. Samtidigt är korset alltid vägen till påsken, till uppståndelsen och det nya livet. Därför kan denna brand inte utsläcka hoppets spröda låga i våra hjärtan."

Parisborna kunde under gårdagen se hur lågorna slog upp från Notre Dame. Foto: AP Photo/Thibault Camu

”När jag på nätet såg den första bilden på en rökpelare som stiger upp ur Notre-Dames tak trodde jag att det var en kuslig datoranimation”, skriver ärkebiskop Antje Jackelén på dagens DN debatt.  Hon minns den ekumeniska förbönsgudstjänst inför Parisavtalet som firades i Notre Dame 2015: ” Den bönen kan aldrig bli lågornas rov. Jag ser det som en existentiell och etisk uppfordran att vi tillsammans fortsätter i den andan.”

Instagrakontot ”Dagens helgon” publicerade under gårdagskvällen en bild på en gråtande krönt jungfru med texten ”Notre Dame i tårar. Be för Frankrike!”

Visa det här inlägget på Instagram

Notre Dame i tårar. Be för Frankrike!

Ett inlägg delat av Dagens helgon (@dagenshelgon)

Även Svenska kyrkan tog till bönen på Twitter: ” Vi ber för alla som berörs av branden i Notre Dame i Paris. Vi ber för de som är oroliga och sörjer. Vi ber för räddningsarbetarna som nu kämpar mot lågorna. Gud, var oss nära med din kärlek och nåd. Amen.”

Biskopen i Västerås, Mikael Mogren, som själv har bott i Paris alldeles i närheten av Notre-Dame skrev under gårdagskvällen på sin Facebooksida: "Vår värld behöver sina kyrkor som fasta punkter. Nu är hoppet att mycket går att rädda." Stiftets domkyrka kommer även att ringa i klockorna idag som en bön för Paris. 

Branden tros ha startat vid sjutiden igår kväll och spred sig snabbt över katedralens tak och de nästan tusen år gamla takbjälkarna.

Det är under tisdagsförmiddagen ännu inte känt hur stor del av interiören som har skadats, men en flera konstföremål ska ha kunnat räddas i ett tidigt skede. Bland annat räddades Kristi törnekrona och Det allraheligaste sakramentet av fader Jean-Marc Fournier, Paris brandförsvars kaplan, som gick in i den brinnande katedralen tillsammans med brandmännen, rapporterar Sky News.

Och sent under gårdagskvällen lovade president Macron att katedralen kommer att byggas upp igen efter branden. Dessutom meddelande den franske miljardären François-Henri Pinault att han ämnar donera en dryg miljard kronor till Notre-Dames återuppbyggnad.

Läs också:

Katedralernas klockor ringer i sorg över Notre-Dame

17 April, 11:36
Många är de katedraler som svarat på ärkebiskopen av Paris vädjan om förbön och klockringning. Så även i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan i Paris delar fransmännens sorg

16 April, 16:49
Parisarna samlas kring rosenkransbönen, psalmerna och symbolerna. Det vittnar Svenska kyrkans Pariskyrkoherde om efter nattens brand i Notre-Dame, som även han innesluter katedralen i förbön.

Läs vidare