Filip och Elin växer med uppdraget

Filip Schalin och Elin Elnerud är två av de ungdomar som tagit på sig nya uppgifter under coronapandemin. Foto: TINA STAFREN

Efter några år som ung ledare fick Elin Elnerud, 17 år, plötsligt frågan. Kunde hon tänka sig att vara kyrkvärd på palmsöndagen i Frösö kyrka?

Det kunde hon. Och hon gör det gärna igen.

Hade omständigheterna varit annorlunda hade Elin Elnerud kanske inte fått frågan om att rycka in som kyrkvärd. De ordinarie kyrkvärdarna tycker om sina uppgifter och är mycket plikttrogna. Men nu, när de äldre måste vara hemma i skuggan av pandemin, vände sig församlingen till de yngre.

– Jag känner mig jätteglad över att få hjälpa till. Hornsbergskyrkan är den kyrka där jag oftast är med mina grupper, men Frösö kyrka känns också hemma för mig, säger Elin Elnerud.

Bland de unga ledarna i Frösö, Sunne och Norderö församling finns en stor grupp som förbereds för att tas i anspråk på olika sätt. Nu kom frågan till Elin, men kommande söndagar ska även andra ungdomar få chansen.

För att dela på uppgifterna bad Elin kompisen Filip Schalin att komma med till inspelningen av den streamade gudstjänsten.

– Vi var bara fem stycken i kyrkan, förutom vi två, prästen och kyrkomusikern och min pappa, som skjutsat oss och som satt i en kyrkbänk.

Dessa unga ledare lyfter hela vår barn- och ungdomsverksamhet. Nu när alla verksamheter är nedstängda, kan vi ta hjälp av dem i nya sammanhang

Innan gudstjänsten började gick prästen igenom vad som skulle göras, de tog tillsammans en runda i kyrkan för att se var Elin och Filip skulle stå och läsa.

– Det kändes lite konstigt att det var så få i kyrkan. Men jag försökte tänka mig en publik, gudstjänstfirare, även om den satt hemma och följde med. När det är gudstjänst i Hornsbergskyrkan kan det vara flera hundra ungdomar med, så man är ju van vid något annat.

Elin Elnerud har varit kyrkligt engagerad sedan hon konfirmerades för några år sedan. Hon trivs med sina ungdomsgrupper och hon tycker om att vara ung ledare. Hon genomför det tredje och sista utbildningssteget just nu.

Hennes bästa aktiviteter på konfirmandträffarna är att ordna andakt, leda dramaövningar, fixa fika och vara ett stöd för församlingspedagogerna och de andra ledarna.

Shermine Nolander, församlingspedagog i Frösö, Sunne och Norderö församling i Härnösands stift. TINA STAFREN

I vanliga fall går hon i andra ring på gymnasiet i Östersund. Men nu är det distansundervisning som gäller.

– Det är okej, men ibland kan det vara svårt att koncentrera sig. Coronaviruset har gjort att vi pausat konfirmandträffarna och det är tråkigt. Jag tycker att det är jätteviktigt att träffa gruppen, risken finns annars att man glider isär. Om det här fortsätter länge måste vi komma i gång med uteaktiviteter. Vi får väl gå runt Frösön eller nåt!

Församlingspedagogerna i Frösö Sunne Norderö församling i Härnösands stift har under många år arbetat medvetet för att ta unga i anspråk. Shermine Nolander och hennes man Urban har en gemensam strategi för att få alla att våga ta mer ansvar.

– Ungdomarna i församlingen, våra ungdomar, är helt otroliga. Dessa unga ledare lyfter hela vår barn- och ungdomsverksamhet. Nu när alla verksamheter är nedstängda, kan vi ta hjälp av dem i nya sammanhang.

Filip Schalin och Elin Elnerud är två av de ungdomar som tagit på sig nya uppgifter under coronapandemin. Foto: TINA STAFREN

Shermine Nolander säger att hon inte vill utsätta någon för smitta i onödan. Antalet i kyrkan, fem stycken, avgjorde liksom att gudstjänsten skulle livestreamas.

Många gånger är det blyga och tysta konfirmander som börjar som ung ledare i en grupp.

– Vi pratar mycket om att växa i det vi gör, vi tränar på att stå inför en grupp, att leda en bön i kyrkan, en andakt. Vi jobbar med kroppsspråket. Det är inte bara här i kyrkan som du är ledare, du är en förebild överallt, på fredagskvällen, på skolgården.

Shermine Nolander säger att ungdomarnas självförtroende kan svaja, därför bygger de upp något stadigt tillsammans.

– Ibland kan någon fråga: vad kan jag tillföra en grupp? Jag som är så tyst. Då säger jag: det är just du och det du har som saknas i gruppen. Du är den pusselbit vi behöver.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.