Första valprognosen: Posk och Visk går framåt

De sista röstande köar vid vallokalen i Nacka kyrka, strax innan röstningen upphörde. Foto: Mikael M Johansson

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) går framåt medan både Socialdemokraterna (S) och Sverigedemokraterna (SD) ser ut att tappa. Det visade den första valprognosen, som kom vid 22-tiden på söndagskvällen. 


 

Valdeltagandet såg enligt den första prognosen ut att bli minst 17 procent, lägre än vid förra kyrkovalet, men högre än vid något av de tidigare kyrkovalen under 2000-talet.

Prognosen byggde på 1395 av 2138 valdistrikt i Svenska kyrkan och visade att Posk skulle gå från 17 till 19 procent. 

KT nådde Amanda Carlshamre, ordförande för Posk, på en digital valvaka, tillsammans med runt 200 andra Posk:are från hela landet: 

Vi är förväntansfulla och har en bra känsla och det gläder oss att det ser ut som att vi går framåt.

Vad tror du att det beror på?

Jag tror att det framför allt beror på att frågan om partipolitiken inom Svenska kyrkan har blivit mer synlig i år. Det gläder oss att vi fått upp den frågan på agendan och att vi har skapat medvetenhet kring hur systemet ser ut. Sedan vet vi att vi har 32 nya grupper och tolv procent fler kandidater som ställer upp i år, jämför mot 2017.  Det är klart att det att vi växer som nomineringsgrupp också gör att vi får fler röster ute i landet.

Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, har gjort ett stark val och ökar preliminärt från fyra till sex procent av rösterna och går fram från nio till femton mandat.

Mona Olsson, ordförande för Visk, säger att det var jubel och glädjetårar på deras valvaka när det preliminära resultatet publicerades. 

Det är ett helt fantastiskt valresultat och det är tack vare alla våra underbara medlemmar runt om i landet som gjort ett fantastiskt arbete och en valorganisation som hållit. Jag är lycklig. 

Vad tror du att det beror på att ni ser ut att gå fram så stort?

Det är många faktorer. Vänstern behövs i Svenska kyrkan. Samhällsklyftorna ökar och vi har hela tiden tryckt på diakoniarbetet i Svenska kyrkan och vi har fört fram en klimatpolitik och skrivit motioner till kyrkomötet som varit framgångsrika. Vi har hittat rätt frågor. 

Sämre ser det ut att gå för Fisk, Fria liberaler i Svenska kyrkan. Gruppen ser ut att mer än halveras från sju till tre mandat och får enligt prognosen bara 1,4 procent att jämföra med tre procent i förra valet. Leif Nordenstorm är gruppledare för Fisk i kyrkomötet.

Jag tror att vårt valresultat kan hänga samman med att Liberalerna har en svag ställning i opinionsundersökningarna och att vi förknippas med dem. Vänstern i Svenska kyrkan har gått bra och de förknippas med Vänsterpartiet, som gått bra i opinionsundersökningarna, säger han. 

Han tror inte att diskussionen och de olika åsikterna inom Fisk, om prästers rätt att säga nej till vigsel av par och samma kön, har påverkat gruppens väljarstöd. 

- Jag vill också gratulera Posk till dess valresultat, säger Leif Nordenstorm.  

Enligt prognosen verkar såväl S, som SD och C tappa mandat. S ser ut att tappa sju av sina 76 mandat, SD tre av sin 24 mandat och Centerpartiet tre av sina 34 mandat.

S ser ut att få 28 procent av rösterna och behåller i så fall ändå ställningen som största grupp i kyrkomötet, och Centerpartiet ser ut att bli tredje största grupp med cirka 12 procent av rösterna.,

Nomineringsgruppen Borgerligt alternativ, BA, ser enligt den första prognosen ut att göra ett nytt svagt val. Gruppen kan tappa tre mandat och cirka en procentenhet av sina 8,8 procent från förra kyrkovalet.

Nya grupper som ser ut att ha tagit plats i kyrkomötet utifrån den först prognosen är Alternativ för Sverige, 1,4 procent och tre mandat.

Miljögruppen Himmel och jord ser ut att ta ett mandat med 0,6 procent av rösterna

Gröna kristna och Kyrklig samverkan i Visby stift ser inte ut att ta några mandat, enligt prognosen.

Prognosen bygger på preliminära resultat från 1 395 av 2 138 valdistrikt. 
 

Vallokalen vid Uppsala domkyrka lockade röstande hela valdagen. Foto: Kristoffer Morén

Fakta: Gamla kyrkomötet

I det kyrkomötets som gör sin sista session i oktober och november ser mandatfördelningen ut så här:

Socialdemokraterna (S) 76 mandat, 30,34 procent av rösterna

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)  43 mandat , 17,06 procent

Centerpartiet (C) 34 mandat, 13,69 procent

Sverigedemokraterna (SD) 24 mandat, 9,27 procent

Borgerligt alternativ (BA)  22 mandat, 8,80 procent,

Öppen kyrka (ÖKA) 11 mandat 4,42 procent

Frimodig kyrka (FK) 10 mandat, 3,97 procent

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) 9 mandat, 3,75 procent

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) 7 mandat, 2,97 procent

Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk) 7 mandat, 2,94 procent

Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna (MPSK) 6 mandat, 2,38 procent