Lögnens furste har många ansikten

Susanne Wigorts Yngvesson Professor i etik, Enskilda Högskolan Stockholm

Lögn. Vladimir Putin har visat sig vara en av denna världs lögnaktiga härskare. Men lögnens rike kan inte bestå och nu är tiden inne att möta lögnens furste. Det sker genom att tillsammans med varandra bära fram allt i sanningens ljus.

Lögnens furste har många egenskaper som från människans inträde i världen har visat sig genom storhetsvansinne, ­förtryck, våld, cynism.

Vi vet att ingenting kan bli varaktigt om orden, relationerna, systemen bygger på lögn. Allt sådant förvrids förr eller senare av ett yttre och ett inre våld. Men lögnens rike och de som tjänar det riket kommer att falla på sin inkrökthet, på sin synd i världen. Vladimir Putin har nu visat sig som en av denna världs lögnaktiga härskare:

Putin säger att han vill ”avnazifiera” den ukrainska regimen. President Volodymyr Zelenskyj svarar att han är sonson till en av fyra bröder som överlevde nazisternas koncentrationsläger.

Putin förbjuder ryska medier att använda orden: invasion, attack och krig. Ryska journalister, som tills alldeles nyligen rapporterade i oberoende medier, skrev: invasion, attack och krig. Om de fortsätter att berätta sanningen riskerar de femton års fängelse enligt en nyinrättad lag.

Putin talar om den ryska befrielseinsatsen för Ukraina. Landets befolkning vill fly genom humanitära korridorer, men de bombas av rysk militär.

Putin vill kontrollera informationen om kriget. Frivilliga cybersoldater hackar sig in i Sankt Petersburgs tunnelbaneskärmar och uppmanar resenärerna: ”När ni lämnar t-banan, glöm inte era saker. Och inte heller ert samvete.”

Putin beskriver den ryska oppositionen som illojal. Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko, som levde under dödshot och flydde till Ukraina, ger honom rätt och kallar honom offentligt för ”Kukhuvudet”.

Men lögnens rike och de som tjänar det riket kommer att falla på sin inkrökthet, på sin synd i världen. Vladimir Putin har nu visat sig som en av denna världs lögnaktiga härskare.

Putin förbjuder det ryska folket att protestera mot kriget med hot om böter och femton års fängelse. Tusentals ryssar går ut på gator och torg för att protestera mot ­kriget tillsammans med tusen och åter tusen andra i världens länder. På tunnel­banan i Moskva sitter en kvinna i blå sjal och gul kappa. Hon kan vara någons mormor eller farmor. I Moskva fängslas ett barn och hennes mamma som har lagt blommor utanför Ukrainas ambassad. Bara i söndags greps fler än 2 000 demonstranter.

Putins tidigare allierade inom europeisk högerextremism och delar av vänstern vänder honom ryggen: Marine le Pen, Viktor Orbán och Éric Zemmour. Själva har de inte väjt för politiska lögner, men nu tar de avstånd från den orättfärdiga och kriminella invasionen och lämnar ett sjunkande skepp.

Putin firade i helgen den yttersta ­domens söndag med fortsatt (passivt) stöd från patriarken Kirill i Moskva. Metro­politen Epiphanius I hade andra besked på tröskeln till fastan: många präster inom Moskvapatriarkatet kan inte stödja regimen. Kriget måste upphöra.

Putin hotar med kärnvapen några dagar före den yttersta domens söndag. Politiska kommentatorer svarar att hans dagar är räknade. Sällan har världens länder och folk varit så enade som nu. Inte ens klimatförändringarnas hot om en snar undergång har kunnat ena folken till en kraftfull insats. Inte ens världens alla utdöende arter har fått makthavare att se så allvarligt på världsläget som nu. Men lögnens makt är inte ny.

Den är en del av vår mänsklighet. Redan ”sitter yxan i livsträdets rot” och ”ofreden rister i livsträdets stam” skrev Olov Hartman 1980. Nu som alltid är tiden inne att möta lögnens furste, härskaren över våld och splittring – inte med mindre oro utan med mer. Samtidigt: i ”vårsöndrings och vilsenhets natt” är det också tid att lyfta ”försoningens kalk”, fortsätter Hartman. Försoning är inte en överslätande attityd utan en aktiv insats för att bära fram allt i ljuset. Det görs i sanningens namn, den sanning som en dag ska göra oss fria.

Susanne Wigorts Yngvesson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.