Samuel Ljungblahd - gospelsångare med soul i hjärtat

I fjärde avsnittet av "Var ska jag ställa Jesus" berättar gospelsångaren Samuel Ljungblahd om hur det gick till när han fick sitt genombrott. Foto: Malin Grönborg

"Man får ju skylla sig själv att man blir gospelsångare med hela svenska folket när man sjunger på ett prinsbröllop. Men egentligen var soulen min första stora kärlek", säger Samuel Ljungblahd som är en av de som intervjuas i Kyrkans Tidnings poddserie ”Var ska jag ställa Jesus”.

Samuel Ljungblahd är hemma i Umeå när podden spelas in, men i sitt jobb som artist reser han mycket i hela Skandinavien och ibland i USA.

I podden berättar han om uppdrag som har gjort honom känd för många svenskar, förutom prinsbröllopet har han bland annat varit sångare i ”Let’s Dance” under flera säsonger och gjort succé i ”Så ska det låta”.

Team i Vårby

Musiken har funnits med länge berättar han i podden, bland annat under uppväxten när hela familjen var engagerad i Frälsningsarmén. Men direkt efter gymnasiet när han hade tänkt fortsätta med musikutbildning fick han ett telefonsamtal.

–Det ringde från Frälsningsarmén: ”Vi håller på att starta en pionjärverksamhet i en Stockholmsförort, Vårby gård, vi ska sätta ihop ett team. Vi skulle vilja att du var med och du får två veckor på dig att bestämma dig, berättar Samuel som gjorde slag i saken.

Upplevelse i Sydafrika

–Det var jätteviktigt för mig som person att flytta hemifrån när jag bara var 18 år och jag fick tänka: ”vänta nu går jag inte till kyrkan för mina föräldrar”.

I 20-årsåldern efter en konferens i Sydafrika hade han en upplevelse som gjorde att han blev säker på att det ändå var musiken han skulle syssla med. Men tiden i Vårby gård hade varit viktig, han beskriver det som en möjlighet att rikta om blicken från sig själv.

Leder med gospel

– På ena sidan handlade det bara om mig och mitt, på andra sidan tänkte jag: kanske jag kan använda det här för nån annan än mig själv.

Fakta: Lyssna på avsnittet med Samuel Ljungblahd

I podden berättar han om hur gospeln inte bara är en sånggenre utan också ett sätt att vara ledare i en gudstjänst. Något som han har lärt sig i USA och inte minst av sin stora förebild sångaren Kirk Franklin.

2006 gav Samuel Ljungblahd ut sin första platta och han fick erbjudandet att ha sin release som förband till just Kirk Franklin som hade konsert i Globen. Under presskonferensen innan konserten undrade Franklin vem den svenske killen var. Samuel berättade att han var sångare och Kirk Franklin uppmanade honom att sjunga.

Bjöds upp på scen

–Så då så står jag där och min största idol säger: ”Sjung!”.Det finns inget komp, ingenting och bara press runt omkring. Vad jag sjöng? Jag har ingen aning, berättar Samuel.

Franklin blev dock så imponerad av sången att han bjöd Samuel att vara med på scen.

-Jag tänkte nog att det här kommer inte att hända. Jag kommer till Globen och gör mitt eget framträdande, det går bra och jag sätter mig på läktaren. Det är bara full eufori att få vara där i publiken. Men mitt i alltihop sätter Kirk Franklin sig vid pianot och han stannar han upp och säger: ”Where’s the guy? Where’s the singer?” Jag sitter på läktarna och jag tänker också: ”Wheres the guy” men så kommer arrangören och puttar ut mig på scenen, säger Samuel.

Basen i Umeå

Det blev succé och ett genombrott för Samuel Ljungblahd som öppnade dörrar även för en karriär i USA.

Men även om det har funnits möjligheter som skulle ha inneburit en flytt till USA valde Samuel och familjen att stanna i Umeå. Här har Samuel sin bas under alla resor främst runt i Skandinavien.

I podden ”Var ska jag ställa Jesus” berättar Samuel om hur hans tro har förändrats, om varför han blev avundsjuk på Salem al Fakir under prinsbröllopet och om hur han hamnade hos Tareq Taylor på bästa sändningstid på julafton.

Fakta: ”Var ska jag ställa Jesus”

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I serien tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kulturpersonligheter och andra kända personer i vårt samhälle för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter en egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Strängnäs stift
Stockholms stift
Linköpings stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Linköpings stift
Härnösands stift
Strängnäs stift