Här kan kyrkan möta efterfrågan

Studiestress, sorg, existentiella frågor, ensamhet, oro, ätstörningar. I sitt arbete som studentpräst i Karlstad möter Cristoffer Forssander verkligheten för unga människor.

”Vilken religion du än har – eller om du inte har någon religion alls – är du välkommen till oss på Universitetskyrkan. Hos oss kan du prata om existentiella frågor som identitet, relation, mening, tro, studier eller annat som du har lust att prata om. Vi har tystnadsplikt.”

Så presenterar sig Universitetskyrkan i Karlstad, det vill säga Cristoffer Forssander, präst i Svenska kyrkan, och Anneli Sandberg, pastor i Equmeniakyrkan.

– Vi jobbar nära Studenthälsan där bland annat kuratorer och studievägledare arbetar, vi har lokalerna precis intill varandra och för en ständig dialog kring hur vi bäst kan möta studenterna, säger Cristoffer Forssander.

– I Karlstad finns 16 000 studenter och jag upplever att vi är efterfrågade, vi är legitimerade att vara kyrka mitt bland studenterna. Kyrkan kan vara en oas.

En stor del av utmaningen ligger i att hitta mötesplatser med de unga, som Fredagsmackan ihop med Studenthälsan. Cristoffer Forssander talar också om de många utbytesstudenter som kommer till Karlstad och där kyrkan är viktig för att de ska lära känna den nya kulturen.

Två universitetskyrkor med inarbetade verksamheter och tämligen stora arbetslag är Lunds och Uppsala universitetskyrkor. Karin Borg har varit studentpräst i Uppsala i elva år. 60 procent av hennes lön finansieras via strukturbidrag från stiftet och 40 procent av Uppsala pastorat. Universitetskyrkan är gemensam för Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet och har två svenskkyrkliga präster, en diakon, en informationsassistent och en pastor från Equmeniakyrkan.

– Jag har Sveriges roligaste prästjobb. Universitetskyrkan är en resurs som används på rätt sätt på många olika plan, både av studenter och lärare. Vi har sorgegrupper för unga vuxna, kurser i kris- och konflikthantering för bland annat nya kuratorer, gruppdynamikkurser, workshops om studenternas psykiska hälsa och suicidprevention, till exempel.

– Gudstjänster, konserter och vår egen gospelkör tillhör vår utåtriktade verksamhet. Vi har ett stabilt arbetslag och jag tycker att det finns en god förståelse i både stiftet och pastoratet för vad vi gör.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.