Hur kan man lovsjunga Gud och samtidigt svära?

Anna Sophia Bonde Präst och skribent

På vissa arbetsplatser är svordomar en naturlig del av jargongen. Foto: Getty

I många sammanhang – också kyrkliga arbetsplatser – verkar svordomar verkar vara en naturlig del av jargongen. Hur har det blivit så?

Det kommer sig alldeles naturligt för fåglarna så här års att yttra sig till Guds ära. En cyniker skulle kanske mena att de inte kan annat. Att det bara är människor som kan välja röst.

En märklig sak i vår tid är hur obekymrat kristna kändisar svär; Jonas Gardell, Ann Heberlein och Kent Wisti för att nämna några. Det låter på dem som att det kommer alldeles naturligt. Och de är inte ensamma; jag har varit i många sammanhang – ja, också kyrkliga arbetsplatser – där svordomar verkar vara en naturlig del av jargongen. Hur har det blivit så?

En gissning, som jag själv håller mig med, är att det är en följd av den moderna präst/kyrkoarbetaridentitet som är väldigt mån om att signalera till omvärlden att de står för något annat än den gamla kyrkan. Man har en annan uppfattning om Bibeln, en annan uppfattning om dop och eskatologi, om vad kristet liv är, än kristna människor förr. Man vill helst inte förknippas med det där gamla som man uppfattar som ömsom maktlystet och helvetesfixerat, ömsom glädjelöst och moralistiskt.

Och, för all del, det kan väl ligga något i uppfattningen att det är viktigt för kyrkan att vara med i sin tid, att inte framstå som en verklighetsfrånvänd geront.

Men det torde också vara en hel del som vi skulle kunna ha gemensamt med det bästa av kyrkan förr i tiden. Och ett sådant tidlöst drag hos kyrkan är ju att lovsjunga Gud. Hur kan man lovsjunga Gud och samtidigt svära?

Är inte det som om en Manchester Unitedsupporter skulle ta för vana att skandera You´ll never walk alone, Liverpools gamla örhänge? Det låter sig inte göras med trovärdigheten i behåll. Sven Danell, ett gott exempel från förr skrev: den som svär avslöjar om sig själv att han inte är en bedjare. Sverige idag behöver kristna som ber!

Anna Sophia Bonde
Präst och skribent

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Helge
Instämmer.
En annan D.
Jag håller absolut med om att svordomar inte hör hemma i kristna sammanhang, och inte i andra sammanhang heller. Och så är det faktiskt i mina egna sammanhang - man hör inga svordomar!
Åsa Svensson
Bra skrivet! Jag reagerar också när svordomar används av kristna speciellt i kristna sammanhang. Jag kan med svära men då är det ett misslyckande hos mig.
Gertrud Davidsson
Tack för bra text
Torgil
Bra skrivet! Jag instämmer!
Glenn Nilsson
Tack för det här! Ord i rättan tid! Om personer, kändisar eller vanligt folk, använder svordomar för att vara "cool", för att vara "inne" i kyrkliga sammanhang (och övriga) visar brist på trovärdighet. Det blir som "skrällande cymbaler."
Anders präst
Lovsång har inte endast med bokstäver och ord att göra. Det är att förminska Gud som tar emot lovsången och människan som sjunger den. Gud kan skilja på hjärtats och munnens röst. Men visst är det onödigt med svordomar.
Marianne
Äntligen någon som tar upp detta oskick! Svärandet i samhället har nu överskridit alla gränser. Artister, kändisar o i framför allt lagsporter svärs det på löpande band. Värst är att Sveriges Radio & Television inte längre förmår hålla rent från svordomarna i olika program. Det verkar som om man gett upp. Filmtitlar, namn på shower osv har ju svärord som måste läsas upp om man ska tala om dem. Om kyrkans företrädare därmed anser sig tvungna att ”hänga på” för att inte avvika för mycket har man gjort en felbedömning. En utebliven svordom märks inte, men en utsagd dito märks desto mer. Kyrkliga företrädare blir inte trovärdiga med hjälp av svärord - tvärtom.
Anders Präst
Jag tror förresten att varken Gardell, Heberlein eller Wisti svär när de sjunger lovsånger. Att de och många gör det till vardags är en annan sak och ska inte blandas samman med lovsången till Gud. Gud ser bakom våra tillkortakommanden och dömer inte den som svär, det gör vi människor. Våra sociala normer gillar inte svordomar. Och att det låter förfärligt och är onödigt tycker jag också men att svordomar skulle vara ett mått på hur kristen eller from någon är eller vara avgörande för vilken relation en människa har till Gud har jag svårt att förstå. Gud är större!
Madeleine
Instämmer. Att människor svär privat är väl ok, men i offentliga samtal och sammanhang är det inte trevligt.