"Jag ska odla min inre och yttre trädgård"

Hon har varit med Kyrkans Tidning från starten 1982. Nu går Barbro Matzols, reporter och debattredaktör, i pension.

Hur känns det?

– Tack, det är alldeles utmärkt. Att gå i pension i tiden mellan hägg och syren, när grönskan spirar och sommaren ligger framför oss, är fantastiskt för själen trots coronapandemi och allt den medför. En lustifikation i sammanhanget är att jag gör min sista arbetsdag på Veterandagen – passande för mig som kan räknas till veteranerna på KT där jag började 1982 i samband med att tidningen startades.

Vilka debatter minns du bäst från dina år på Kyrkans Tidning som debattredaktör? 

– Det är många debatter som stannat kvar i minnet. Men om jag ska lyfta fram några som engagerat läsekretsen extra mycket så är det prästen Helena Edlunds artikel från 2011 om Svenska kyrkans identitet som även fick Aftonbladets ledarsida att reagera och anklaga KT för att ha hamnat i dåligt sällskap. En annan debattartikel som orsakade reaktioner inom och utanför kyrkan är en debatt från 2017 där ambassadör Isaac Bachman skrev att Svenska kyrkan sprider hatpropaganda mot Israel. Den tredje stora och heta debattvågen handlar om den nya kyrkohandboken, en debatt som fördes under lång tid i våra spalter.

Vad tror du debatten kommer att handla om de närmaste åren?

– Jag tror att debatterna kommer att ha fokus på Svenska kyrkans ekonomi, församlingstillhörighet, kyrkosyn och hur övertaliga kyrkor och fastigheter hanteras. Inga nya frågor direkt men frågor som spetsas till när intäkterna minskar. Men jag tror även att teologiska frågor som exempelvis handlar om kristologi och mötet med andra religioner kommer att leda till ett ökat intresse och behov av att tänka och formulera sig kring frågor om kristen identitet och kyrkans unika roll i vårt samhälle.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska odla min inre och yttre trädgård, fördjupa mig i litteratur och musik. Men kanske även skriva i olika sammanhang. Lusten får avgöra varthän den stigen leder.

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.