Telefonen ringer varm hos Jourhavande präst under jul och nyår

Nina Sagovinter

Foto: Magnus Aronson / Ikon och Mikael M Johansson

Julen är inte bara en tid av gemenskap, klappar och god mat. För en del människor är det ett mörker, en ångestfylld högtid av ensamhet. Det vet Nina Sagovinter som varit nationell samordnare för Jourhavande präst i snart tre år.

- Under pandemin kunde vi se att det var fler som kontaktade Jourhavande präst runt just julafton och nyårsafton både i telefonen och i chatten. Jag tror att många sitter ensamma, framförallt under pandemin och att man känner sig extra ensam när man tror att väldigt många andra har någon att dela högtiden med. Att då ringa Jourhavande präst gör att känslan av ensamhet minskar lite, i alla fall för en stund, säger Nina Sagovinter.

Jourhavande präst ett komplement

På dagtid kan man vända sig till församlingarnas själavård. Jourhavande präst är ett komplement under kvällar och nätter. 

- Att får dela det som ligger närmast människors hjärtan känns väldigt meningsfullt. Man är verkligen präst när man är jourhavande präst, säger Nina Sagovinter. 

>> Prenumerera på Kyrkans Tidning
 

Jourhavande präst startade 1956 och bemannas av särskilt utbildade präster som svarar i telefon, chatten eller digitalt. Nina Sagovinter gjorde sitt första pass som jourhavande präst någon gång i början av 2000-talet när hon nyligen vigts till präst. Hon minns det som att det var väldigt många svåra samtal, men att det också kändes väldigt fint.

Bär man med sig samtalen när man går hem för dagen?

- Jag tycker att jag bär dem med mig. Nu sitter jag inte jätteofta som jourhavande präst längre, men varje gång jag sitter känner jag att jag lämnar över till Gud. Jag hade inte orkat annars. Ibland snurrar tankarna och jag kan undra hur det gick.

Den som arbetar som jourhavande präst kan få handledning som stöd. Då pratar man om hur prästen känner men inte vad konfidenter har sagt. Jourhavande präst har tystnadsplikt som strikt följs. 

jourhavande präst

Jourhavande präst kommer ha öppet som vanligt under jul och nyår. Foto: Lars Rindeskog

- Vi kan prata utifrån våra upplevelser, att man blir väldigt ledsen, eller tycker att något är obehagligt. I handledningen kan prästerna också få hjälp med hur de ska tänka i olika lägen, säger Nina Sagovinter. 

Inte ensam om att vara ensam

Att vi i Sverige är självständiga individer finns det både positiva och negativa saker att säga om. För ett tag sedan spred sig bilder över nätet som visade hur man lever ”like a Swede”, hur vi väntar på bussen med stort avstånd till den varandra, exempelvis. Den som har haft besök från utlandet kanske också fått höra att vi inte hälsar på varandra eller söker kontakt. Så hur är det, är vi ensamma i Sverige?

>> Prenumerera på Kyrkans Tidning
 

- Det finns olika sätt att vara ensam på. Om man går till en kyrka sätter sig många långt bak. Känslan kan vara att man deltar i sammanhanget trots att man sitter ensam. Det finns olika typer av ensamhet.

Hon tror att ensamheten förstärks under årets kalla och mörka månader när man inte är ute på samma sätt och träffar sina grannar.

Enligt siffror som SCB publicerat 2022 bor mer än var tredje person som är 60 år eller äldre ensam. Kvinnorna som lever ensamma är nästan dubbelt så många som männen. 

Ensamhet

Det finns olika typer av ensamhet, berättar Nina Sagovinter. En del kan sätta sig för sig själva i kyrkbänken och känna sig som en del av sammanhanget. Andra kan känna ensamhet trots att de lever tillsammans med andra i samma hushåll. Foto: Jessica Gow/TT

När Eurostat 2021 publicerade siffror som visade hur Sverige utmärker sig genom att över 70 procent hushållen bara består av en person, bad de om att statistiken skulle tolkas med försiktighet. Men siffrorna var långt från tvåan och trean – Danmark och Finland – där andelen var drygt 40 procent. 

Den individualistiska och självständiga livsstilen i Sverige behöver så klart inte betyda mer ensamhet. Man kan också känna ensamhet trots att man lever med andra, säger Nina Sagovinter.

En betydande faktor är om man lever i frivillig ensamhet eller om det handlar om en ofrivillig ensamhet. Det är den senare som är farlig. Det finns det forskning som bekräftar. Sådan ensamhet uppskattas vara lika farlig som att röka 15 cigaretter om dagen och ökar även risken för stroke, demens och psykisk ohälsa.

Pratar vi om det om ensamhet i det offentliga rummet i Sverige eller är det något som är skamfullt?

- När det blir ett lidande och vi genuint känner oss ensamma, där är vi kanske inte alltid så bra på det i Sverige. Sedan känner jag att kyrkan verkligen försöker. Att kyrkan försöker bjuda in till gemenskap. Att samhället och ideella föreningar och myndigheter försöker, men vi är kanske inte alltid så bra på det.  Jag upplever att det finns en väldig vilja, men vi kanske inte lyckas och är bra på det. Det är en jättesvår fråga. 

>> Prenumerera på Kyrkans Tidning
 

Bara vetskapen att det finns någon att ringa kan ge trygghet och få ångesten att sjunka, berättar Nina Sagovinter som säger att Jourhavande präst i nuläget ser över bemanningen i jul. Öppettiderna kommer vara som vanligt.

Jul och advent

"Jag tror att många sitter ensamma, framförallt under pandemin och att man känner sig extra ensam när man tror att väldigt många andra har någon att dela högtiden med", säger Nina Sagovinter, nationell samordnare för Jourhavande präst. Foto: Stockphoto24

- Prästerna tjänstgör gärna och tycker att det är viktigt att Jourhavande präst finns just vid högtider så det brukar inte vara några problem att bemanna. Under pandemin hade vi många extra präster som tjänstgjorde i Jourhavande präst och man såg det som ett väldigt viktigt uppdrag.

Vad vill folk som ringer prata om?

- Det är sådant som du och jag oroar oss för, räntan, de stigande priserna och elen. Det kan även vara sorg, en nära anhörig som dött. Jourhavande präst startade som självmordsprevention och det ser vi att vi fortfarande är. Vi utbildar präster för den typen av samtal. Generellt kan man säga att det är mycket ångest över världsläget och klimatet.

Alla kan ringa till jourhavande präst 

- Alla är välkomna att ringa. Sedan ser vi det som akut själavård. Men självklart får man ringa oavsett vad det handlar om. Och det är oavsett tro och om man är medlem i Svenska kyrkan. Man ska inte tveka att ringa. Prästerna sitter och väntar på att just du ska ringa om det som ligger dig närmast hjärtat och oroar dig.

För att kontakta jourhavande präst behöver man inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende.

Så, vad gör vi åt ensamheten som breder ut sig med mörkret? Enligt Nina Sagovinter finns en del av svaret i det som jourhavande präst gör och som vi alla kan göra men som idag är en bristvara.

- Att bli lyssnad på. Att bli lyssnad på, på ett icke-dömande sätt och att det är någon som tar sig tid att lyssna. Om man går till vården så ska ofta samtal leda till något, en behandling exempelvis. När man ringer jourhavande präst är det ett kravlöst lyssnande. Det behöver inte leda till något. Det vet man ju, att bli lyssnad på det ger människor hopp. Det blir ljuset som lyser i mörkret. Kravlöst och respektfullt lyssnande.

Ensamhet i jul

Enligt siffror som SCB publicerat 2022 bor mer än var tredje person som är 60 år eller äldre ensam. Foto: TT

Fakta: Hur kontaktar man jourhavande präst?

Jourhavande präst har öppet alla kvällar kl 21.00–06.00. 

Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst.

Genom chatten nås Jourhavande präst alla kvällar kl. 20.00–24.00.
https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta

Det är även möjligt att skriva ett digitalt brev som skickas till den Jourhavande prästen. Brevlådan är alltid öppen och svar ges inom 24 timmar.
https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/skriv-digitalt-brev

Fakta: Antal samtal som kommit in till jourhavande präst

Jourhavande präst har funnits i över 60 år. Här kan du se hur många samtal som kommit in till dem de senaste åren.

2018: 71 178

2019: 77 769

2020: 101 767

2021: 93 447 (från 1 januari till 15 december)

2022: Uppskattas landa på cirka 75 000

Fakta: Statistik över chatt och digitala brev

statistik jourhavande präst

Fakta: Jourhavande präst

Svenska kyrkans Jourhavande präster är tillgängliga under de tider som många andra verksamheter är stängda.

Jourhavande präst finns där för att lyssna för den som vill dela med sig av tankar och bekymmer.

Både den som kontaktar jourhavande präst och den jourhavande prästen är anonym. I kontakten kan du dela sorg, ensamhet, självmordstankar, ångest eller något annat som tynger.

Jourhavande präst har absolut tystnadsplikt. Det innebär att det som sägs i ett samtal, en chatt eller i ett digitalt brev inte får föras vidare.

En präst får inte heller kallas att vittna i rättegång om sådant som hen hört i ett enskilt själavårdssamtal.

För att kontakta jourhavande präst behöver du inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende.

Svenska kyrkan skriver att tron på Gud är självklar för prästerna som arbetar i jouren, men så länge inte det efterfrågas att tala om Gud, läsa Bibeln eller be en bön så kommer det inte förekomma under samtalet.
 

Källa: Svenska kyrkan

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.