Justitiekanslern ratade ostigt mål

En pizza med mycket ost får heta "Cheesus christ" enligt justitiekanslern. Det är inte pizzan på bilden som omnämns i artikeln. Foto: Getty Images

En restaurang i Göteborg anmäldes i december för religiös diskriminering av en gäst som tog illa vid sig av att finna pizzan ”Cheesus christ” på menyn. Justitiekanslern inleder inte förundersökning.

Anmälaren, som är ortodox kristen, kände sig hånad och kränkt av menyalternativet och säger sig även ha blivit illa bemött av personalen då hen påpekat detta. Hen vände sig först till Antidiskrimineringsbyrån Väst, som ger gratis juridisk rådgivning och stöd för den som utsatts för diskriminering, men säger sig inte ha fått någon hjälp från dem.

Hen har därför anmält restaurangen för hets mot folkgrupp enligt tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YTL) i hopp om att pizzan framöver ska försvinna från menyn.

”Jag ber er att hjälpa mig och alla andra troende kristna som bor i Sverige och kan känna sig diskriminerade, precis som jag, i en liknande situation” står det i anmälan.

Justitiekanslern konstaterar dock att namnet Cheesus christ (Ostus kristus i översättning) inte är brottsligt och inleder följaktligen ingen brottsutredning.

Pizzan i fråga innehåller chévre, gorgonzola, mozzarella, tallegio, leccino-oliver och pesto.

Fakta: Andra saker som heter Cheesus christ

En pizza i Lille, Frankrike.

Ett populärt rivjärn dekorerat med Jesu ansikte

En novell av den israeliska författaren Etgar Keret.

En food truck i Long Beach, Kalifornien, och en i brittiska Durham (numera avregistrerad).

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.