Koranbränningar bakom terrorplaner mot Sverige

Rasmus Paludans koranbränningar ska ha fått  två bröder i Tyskland att planera en attack mot en svensk kyrka, uppger tysk underrättelsetjänst. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två bröder har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige, rapporterar TT.
Kyrkokansliet söker mer information.

UPPDATERAD - Vi har kunnat säkerställa att målet har varit en svensk kyrka, men vi kan inte gå in på detaljer om vilken eller var i Sverige den ligger, säger chefsåklagare Liddy Oechtering till TT.

Enligt Die Welt greps en 28-årig syrisk medborgare och hans fyra år yngre broder för ungefär en månad sedan i Hamburg respektive Kempten i Bayern, vilket tidningen Dagen var först i Sverige med att rapportera.

Verkar ha med koranbränning att göra

Den yngre brodern misstänks nu också ha varit direkt involverad i planer på ett eventuellt terrordåd. Enligt tidningen finns möjliga islamistiska motiv men utredarna ser ingen direkt koppling till terrorsekten IS.

Utredarna har gått igenom e-post och chattar mellan bröderna och kunnat se att det handlat om en svensk kyrka. Men utredningen pågår fortfarande.

- Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, säger chefsåklagaren Liddy Oechtering.

Köpte konstgödsel för att göra bomb

Hon bekräftar för TT att det också finns misstankar om terrorfinansiering. Bröderna ska ha bott i Tyskland i flera år och uppges inte ha något kriminellt förflutet.

Vid tillslaget mot bostaden i Hamburg ska polisen ha hittat kemikalier och gödningsmedel, som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Fyndet i bostaden ska dock inte ha varit färdigt eller kunnat detonera, skriver Die Welt.

Båda bröderna greps för en månad sedan, men den yngre brodern som greps i Bayern häktades först under tisdagen. Därför kommer det att dröja innan fallet tas upp i domstol enligt chefsåklagaren.

Tysk underrättelsetjänst bakom uppgifterna

- Eftersom båda för närvarande är häktade, men den ena bara sedan i går, kommer utredningen att ta längre tid. Jag kan inte säga något om när det kan bli aktuellt, säger Liddy Oechtering.

Uppgifterna om planerna på ett terrordåd sägs komma från en utländsk underrättelsemyndighet.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till tyska myndigheter.

TT: Har ni haft kontakt med tyska myndigheter?

- Vi går inte in på det. När det gäller vårt internationella samarbete så går vi inte in på hur det ser ut. Det är en del av vårt operativa arbete, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt.

Erika Brundin. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Kyrkokansliet: Vi utreder

– Vi har ingen annan information än den som redan finns ute i media, säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan.

Kyrkokansliet söker mer information via sina kontakter inom polisen och har kommunicerat nyheten till ärkebiskopen, stiftens beredskapsnätverk, stiftens direktörer och i andra interna kanaler.

– Vi har arbetat och förberett oss i kris- och säkerhetsfrågor i många år så vi har en beredskap. Vi har ett kontaktnätverk med polisen och Säpo. Vi vet att Säpo har rapporterat om en hotbild mot Sverige och den har vi tagit del av, på samma sätt som alla andra delar av Sverige.

– Vi kommer fortsätta att hålla i gång vår interna kommunikation och utreda vad det rör sig om, vilka motiv som finns och mot vilket mål hotet har riktats, säger Erika Brundin.

Ska ha rekognocerat

Tage Åström är operativ chef för Scutus Security AB. Företaget arbetar bland annat för Svenska kyrkan med säkerhets- och trygghetsfrågor både på nationell och stiftsnivå.

– Vi vet inte särskilt mycket för tillfället eftersom nyheten är så pass färsk. Både tysk och svensk säkerhetstjänst är inblandad, säger han.

– Det vi vet är att två personer är gripna misstänkta för förberedelse till terrorattentat mot en svensk kyrka. Vi har förstått att personerna har rekognoserat i Sverige, detta enligt uppgifter i medierna.

Sverige ett prioriterat mål

Han säger att det pågår ett intensivt arbete tillsammans med Kyrkokansliets ledning för att få kunskap i frågan.

–  Vi har avsatt analytiker som följer rapporteringen i internationell och nationell media och vi har kontakt med svenska myndigheter i ärendet, säger han och poängterar att det finns ett systematiskt säkerhets- och trygghetsarbete sedan tidigare.

Företaget tar säkerhetssituationen på allvar, säger Tage Åström.

– Sverige har gått från att ha varit ett legalt mål att angripa för Al-Qaida , till att bli ett prioriterat mål. Det kan ha påverkat personerna att vilja gå till angrepp. Det kan vi säga utan att vi sitter på fakta i detta ärende.

Finns det skäl för oro?

– Jag förstår att folk generellt blir oroade över nyheten men vi måste ta i beaktande att personer har gripits och den upplevda hotbilden kan vara högre än den reella. Självklart blir det en upplevd otrygghet.

TT

Rebecca Bornlid Lesseur

redaktionen@kyrkanstidning.se

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Krille
Att bränna böcker för att visa sitt förakt för andra - det är alltid en dålig idé! Stollen som gör det har inget att komma med!
Roger Löfstedt
Det är väl islamiseringen som är orsaken och inte koranbränningen?