Som gräset på Piazza Navona

Sören Dalevi

Foto: Fredrik Karlsson

Eftertanke av Sören Dalevi.

Här ser du två bilder. Det är bilder från Piazza Navona i centrala Rom. Den första bilden, den till vänster, är bilden av hur det sett ut där, så länge folk minns tillbaka, alltid. Massor av folk. Men den andra bilden, den till höger, togs i coronatid. Det som slår en är att gräs kommit upp. Gräs! Och det som är intressant är, att det där gräset alltid funnits där, men det var först 2020, när inga människor längre gick där, som det kunde komma fram.

Jag har själv varit vid Piazza Navona flera gånger före 2020, och aldrig ens tänkt tanken att det skulle kunna finnas gräs där. Men det finns gräs där. Och det fanns gräs där. Och budskapet är: Livet spirar och gror på platser där vi minst anar det. Det kan ta tid, men till slut spirar det. Även på de mest oväntade platser.

Det är just detta som är det kristna uppdraget: att uppmuntra livet. Att få det att växa och spira, även på de mest oväntade platser. För kristendom handlar om liv, ett liv som finns där även i prövningens stund.

För den som har ögon att se med finns det nämligen nästan ingenting som är profant. Livet spirar och gror på platser där vi minst anar det. Det kan växa gräs till och med på Piazza Navona. För vår Herre, Jesus, är uppståndelsen och livet. Allt är möjligt för honom. Han är en tillflykt som aldrig sviker.

För det är ju ett faktum: gräset på Piazza Navona har alltid funnits där. Det är bara det att vi aldrig sett det, att det aldrig fått tid att växa till sig, att det aldrig fått någon ärlig chans. Det har alltid kommit någon och trampat.

Men livet finns där under ytan, och ser litet och oansenligt, rentav osynligt, ut. Precis som det allt som oftast är med svenskarnas tro: det ser inte mycket ut för världen, men tittar man noga så finns den där. Synligt för den som har ögon att se med. Precis som med gräset på Piazza Navona.

Jag prästvigdes i Karlstads domkyrka för drygt 27 år sedan. Och som präst har jag alltid uppskattat mötet med människor i glädje och nöd. Alltid uppskattat den unika – unika – ingång vi som kyrka har i människors liv. Och jag har alltid kunnat hitta glädje i att vara en del av en tradition som är större än mig själv, en tradition som trots att den alltid varit utsatt på olika sätt ändå alltid har överlevt. En tro som är som gräset på Piazza Navona.

1920 definierade Västeråsbiskopen Einar Billing kyrkans uppgift så här: (Folkkyrkans uppgift) ”… är att bringa evangelium om den Guds frid, som övergår allt förstånd, till oroliga och osaliga människosjälar. Det är inte en av kyrkans uppgifter – det är det hela”.

Det är detta som är det kristna uppdraget. Det handlar om liv. Det handlar om tröst. Det handlar om glädjebudskap. Det handlar om att lyfta människor i en tid som verkar bli alltmer galen för varje år som går. I en sådan tid handlar evangeliet om att få det att grönska.

Folkkyrkans uppdrag hänvisar oss tillbaka till verkligheten, tillbaka till våra medmänniskor, tillbaka till det konkreta. Tillbaka till kullerstenarna vid Piazza Navona. Tillbaka till den Herre som aldrig sviker.

För vi tillhör ju Honom, som får gräset att spira på Piazza Navona. Den Herre, till vilken vi kan säga med söndagens psaltarpsalm:

”Till dig, Herre tar jag min tillflykt, svik mig aldrig”

Fakta: Första söndagen i fastan

Tema: Prövningens stund

Texter:
Första Moseboken 3:1–13
Hebreerbrevet 5:7–10
Markusevangeliet 1:12–13
Psaltarpsalm 31:2–6

Liturgisk färg: violett alternativt blått

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.