Populäre ikonmålaren ställer ut i Berlin

Ikonmålaren Lars Gerdmar från Lund ställer ut i Berlin på temat Kristi liv. 

Ikonmålaren Lars Gerdmar ställer ut 18 ikoner på Katolische Akademie i Berlin, som öppnar idag, den 13 maj, och som pågår till den 12 juni.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

Få tillgång till allt på sajten!

Första månaden 9 kr (ord pris 125 kr) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Konst Teologi

Ikonmålaren Lars Gerdmar från Lund ställer ut i Berlin på temat Kristi liv. 

Vid invigningen finns kardinal Anders Arborelius, den ortodoxe biskopen Emmanuel Sfiatkos och Pamela Garpefors, kyrkoherde i Viktoriaförsamlingen i Berlin, på plats. De kommer att prata om ikoner i ett ekumeniskt perspektiv.

Ikonen har under senare decennier alltmer kommit att bli en symbolbild för det inom den kristna tron som förenar oss över samfundsgränserna och det är detta vi tagit fasta på i denna utställning, hälsar Lars Gerdmar från Berlin.

För den som vill vara med men som inte har möjlighet att ta sig till Berlin så kommer man att kunna följa inledningsdagen av utställningen på Katolische Akademies youtubekanal.

– När man bjuder in människor att på plats och via direktsändning som i vidare internationell mening ger många tillfälle se och på nätet följa detta blir det ett mycket synligt bidrag till arbetet för kristen enhet, säger Lars Gerdmar.

Det är denna etablerade tyska institution, som ordnar föreläsningar och konferenser inom teologi, filosofi och kultur, som har bjudit in Lars Gerdmar.

Han blev känd i ett bredare lager då han 2016 målade och skänkte en Franciskusikon till påven, som en gåva från de lutherska och katolska kyrkorna i Sverige.

Utställningen heter Face to face, och presenteras så här i pressmaterialet: ”Face to face är en hyllning till den inkarnerade Gud och människan som är skapad till Guds avbild. Ikonen är ett fönster mot himlen och en andlig spegel där ögon möter ögon, en plats för möten och dialog mellan Guds du och människans jag.”

Lars Gerdmar har målat ikoner i över 30 år. Han målar i rysk 1400-talsstil, men har ett eget sätt att arbeta med linjer, form och färg.

Jag fick när jag var 19 år en kallelse från Gud att bli ikonmålare och efter närmare tio års utbildning och fördjupning inom konstartens bildspråk, teologi och måleriteknik har detta blivit min livsuppgift, säger Lars Gerdmar.

Fakta: Lars Gerdmar om utställningen Face to face

I kyrkan visas ikoner ur Kristi liv: på ena långväggen hans tillblivelse i Marias livmoder (Maria och Elisabeths möte), den heliga familjen – båda mina helt nya ikonkompositioner – Ömhetens Gudsmoder med Jesusbarnet i famnen och Flykten till Egypten. Och på den andra Kristi förklaring, Korsfästelsen och Uppståndelsen.

På altaret står Tecknets Gudsmoder (en mycket älskad Mariaikon) och på korväggen visas ett stort Kristusansikte och den tronade Kristus i himmelen.

I en vacker korridor i anslutning till kyrkan (Marienhall) visas ikoner av heliga Birgitta,  heliga Thérèse av Jesusbarnet och helige Franciskus av Assisi med vargen från Gubbio – alla mina egna, nya kompositioner som spelar på olika sätt en viktig roll för ekumeniken – såväl som, den Rättfärdiga Rut med sonen Obed, Sankt Göran och draken och Jakobs stege.