Fromhet kan betyda både äkta tro och skenhelighet

En bilaga om fromhet, vad sägs om det?

Jag prövade ordet på några bekanta – och fick uteslutande negativa reaktioner.

En bilaga om fromhet, vad sägs om det? Jag prövade ordet på några bekanta – och fick uteslutande negativa reaktioner. Någon
associerade fromhet med skenhelighet och fördömande. Någon annan såg framför sig en världsfrånvänd person som gullar med sitt inre. Min egen bild av en from person är i stället någon som är äkta, som tar sin tro på allvar. Så olika kan det vara, beroende på vilka (av)arter av fromhet man har mött och vilka man hört ta ordet i sin mun.

En Tanke & Tro som handlar om trons insida, hur man än väljer att formulera det, är självklart intressant för oss på redaktionen att skriva om och – vågar vi påstå – även att läsa. Barbro Matzols reportage med biskoparna Karin Johannesson och Johan Dalman handlar både om hur de faktiskt gör med sin tro – bönen och meditationen i vardagen – och hur de resonerar kring fromhetens begrepp. Tro, tanke och handling, med andra ord. Och kött på benen för dig som funderat över exempelvis skillnaden mellan andlighet och spiritualitet.

I slutet av februari publicerade Kyrkans Tidning en födelsedagsintervju med biskop Martin Lönnebo inför hans 90-årsdag. När Kristina Lindh besökte honom i Linköping passade hon på att fråga honom om Frälsarkransen, Svenska kyrkans mest handfasta verktyg för daglig fromhet, som också firar jubileum i år. Vad han svarade kan du ta del av här intill.

Kristina Lindh skriver också om en fromhetstrend som inte passar Svenska kyrkan som handen i handsken. Det handlar om den längtan efter hänförelse och helighet som kulturpersonligheter som Jonathan Johansson och Alva Dahl ger uttryck för. Alla vill inte höra att de duger som de är. De längtar efter att förvandlas.

Ted Harris ägnar sin essä åt fem komponenter i den kontemplativa metoden, Jonas Eek skriver om en aktuell bok om ignatiansk spiritualitet och Carina Sundberg tipsar om tre klassiska böcker som kan hjälpa i en daglig brottning med livet och tron. God läsning önskar redaktören.

Fakta:

”Så olika
kan det vara,
beroende på vilka
(av)arter av fromhet man har mött och
vilka man hört ta
ordet i sin mun.”

Taggar:

Tanke & tro

Brita Häll

50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift