Om en gravsten ska avlägsnas från en kyrkogård som anlagts före 1940 behöver Svenska kyrkan söka tillstånd hos länsstyrelsen. Visby domkyrkoförsamlings kyrkogårdsförvaltning vill ta bort ungefär 40 gamla gravstenar i Visby. Kyrkogårdsförvaltningen skickade in ansökningarna under förra året och inväntade spänt vad det skulle bli för besked.
- För att ha en "levande" kyrkogård behövs det lite luckor. På sikt blir det ju fullt om man inte tar bort gravstenar, sade Klara Holmqvist, kyrkogårdsingenjör vid Visby domkyrkoförsamling, till Helagotland i januari.
Inte nej till allt
Länsstyrelsens besked blev ett nej. Kyrkogårdsförvaltningen får inte ta bort hälften av de 40 gravstenarna. Det som får tas bort är liggande gravstenar på Norra kyrkogården i Visby. Motiveringen är att det "inte kommer att förändra eller förvanska helhetsintrycket i de gravkvarter där de nu finns". De stående stenarna måste dock stå kvar.
När gravrättsinnehavare återlämnar gravar till kyrkogårdsförvaltningen vill förvaltningen ta bort gamla gravstenar så att nya får plats och för att slippa kostnader för underhåll av gamla stenar. Men då det blir allt vanligare med begravningar i urnlundar och askgravlundar blir de nya gravstenarna färre. Det innebär att det blir allt glesare mellan gravstenarna på vissa kyrkogårdar ute i landet.
Syftet med länsstyrelsens tillståndsgivning är att den ska bevara begravningsplatsernas kulturhistoriska värde och därför har det skett en skärpning av tillämpningen av regelverket.
Överklagat länsstyrelsens beslutet
Visby domkyrkoförsamlings kyrkogårdsförvaltning har överklagat beslutet och bett om tid för att inkomma med en motivering.Till dess vill man inte kommentera gravstensfrågan i medierna.