Lucia förebild när Act Svenska kyrkan lyfter flickors rättigheter

Överallt i landet ordnar församlingsbor aktiviteter som lottförsäljning för att samla in pengar till Act Svenska kyrkans julinsamling "Bryt en tradition". Foto: Emil Olsenmyr/Ikon

50 miljoner kronor är målet för Act Svenska kyrkans julinsamling. Projektledare Susanna Olivin hoppas att insamlingskampanjen kan väcka tankar kring de goda och de skadliga traditioner som finns i världen. 

I år handlar Act Svenska kyrkans julinsamling, precis som förra året, om att bryta en tradition. Det är ett viktigt tema kring jul, menar julinsamlingens projektledare Susanna Olivin, eftersom det är en högtid så starkt förknippad med traditioner. 

– Traditioner kan ofta vara av godo, men också av ondo, säger hon.

Lucia en förebild för flickor i dag 

Med inspiration från helgonet Lucia vill Act Svenska kyrkan väcka tankar om skadliga traditioner som tvångsäktenskap, könsstympning och könsrelaterat våld i hemmet. Julinsamlingens kampanjbild visar två flickor, den ena i brudklänning och den andra utklädd till lucia. 

– Legenden om Lucia berättar om en flicka som i sin tid vägrade att bli bortgift. Hon trotsade samhällets normer och tog ställning för att bestämma över sin kropp. Det är något som var väldigt unikt på den tiden och nu, i dag, är det många kvinnor och flickor som står i samma kamp. Vi vill lyfta fram att flickors rättigheter och en person som Lucia kan vara förebild, säger Susanna Olivin. 

Julinsamlingen startar första advent och pågår fram till trettondag jul. Efter ett lyckat 2021, då rekord sattes med 46,4 miljoner insamlade kronor, har Act Svenska kyrkan satt ett insamlingsmål på 50 miljoner kronor.

Församlingarna skramlar

En stor hjälp i att uppnå målet är engagemang från församlingar. Under advent och jul ordnas aktiviteter konserter, lotteriet och julbasarer i många församlingar där insamlade medel går till julinsamlingen. 

Susanne Olivin

–  Det finns många som har hitta på nya, kreativa initiativ också under pandemin. Att man kunde beställa hem ett luciatåg som gick utanför ens fönster för en liten summa eller att personal och kyrkoråd har hoppat i plurret när de har fått in vissa summor. Det är sådana härliga saker som gör att det blir roligt också att ge, berättar Susanna Olivin.  

Medlen som samlas in går till det biståndsarbete som Act Svenska kyrkan bedriver i ett 40-tal länder. Jämställdhet genomsyrar mycket av arbetet. Susanna Olivin har själv besökt ett projekt i östra Indien där tonårsflickor och deras föräldrar får kunskap om farorna med barnäktenskap och tidig graviditet. 

– Tillsammans i grupp blir flickorna starka och kan stå upp för sin rätt att inte giftas bort, säger Susanna Olivin. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.