Marie-Louise Danielsson-Tham: Tv-profil och kyrkofullmäktiges ordförande

Marie-Louise Danielsson-Tham

" Jag försöker engagera ledamöterna till att gå på gudstjänst" säger Marie-Louise Danielsson-Tham. Foto: Marcus Schiött/Örebro universitet

Marie-Louise Danielsson-Tham är ordförande för kyrkofullmäktige, vice ordförande i kyrkorådet i Grythyttan och professor. Hon är allmänt känd från publiksuccén Rent hus i Tv4 där hon var en av programledarna.

Du är förtroendevald sedan två år tillbaka. Varför engagerade du dig i kyrkopolitik?

– För att förbättra församlingslivet i Grythyttan och sprida det kristna budskapet. Det är många förtroendevalda i Sverige som inte går i kyrkan och det tycker jag är fel. Jag ser kyrkan som en förening och att kyrkoråd och kyrkofullmäktige är styrelsen. På något sätt är det vår uppgift att se till så att det firas gudstjänst.

Vad gör du i dina uppdrag?

– Som ordförande i kyrkofullmäktige och vice ordförande i kyrkorådet försöker jag främst ta reda på vad församlingen vill. Dessutom försöker jag engagera ledamöterna till att gå på gudstjänst.

Vad gör du förutom dina förtroendeuppdrag?

– Jag är i pensionsålder men jag är fortfarande professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och undervisar på Institutionen för restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan. Utöver det forskar jag tillsammans med min man Wilhelm.

Har du en egen tro?

– Ja, absolut! Sedan 2009 har jag venia i församlingen och jag håller i gudstjänst drygt en gång i månaden. Jag brukar dra paralleller mellan att hålla i predikan eller hålla i en föreläsning. De är väldigt lika, i båda fallen måste du tro på det du säger och förmedla det på ett pedagogiskt sätt.

– Jag har ett förflutet som scoutledare och där ingick det att avsluta mötena med en kort andakt för sin patrull. Dessutom har jag sjungit i kör hela livet och nu sjunger jag i kyrkokören i Grythyttan.

Du var en av städexperterna i Tv4:s realityserie Rent hus och numera är du en återkommande gäst i Nyhetsmorgon, där du ger livsmedelshygieniska råd. Vilken nytta har du av dina tv-erfarenheter?

– Jag tror att det ledde till att jag fick fler röster i senaste kyrkovalet. Många känner till mig lokalt. Jag har varit i en ledarposition i många år så jag vågar ta plats och är inte rädd för att vara obekväm.

– Inför körkonserter ser jag alltid till att våra sladdar är dolda och att kören går snyggt i en rad in i kyrkan. Allt sådant kan verka banalt eftersom det är Guds ord som är de viktigaste. Men det gäller att förpacka det så att det blir attraktivt, precis som i en tv-produktion.

Vad upptar dina och dina förtroendevalda kollegors tankar just nu?

Västerås stift har lämnat förslag på att Grythyttan och Hällefors-Hjulsjö ska slås ihop till en församling men ingen i Grythyttans församling vill det. Vi ska yttra oss om remissförslaget senast den 30 november.

– Ekonomin är ett stort ämne och vi behöver få in pengar för att reparera vår kyrka. Jag har tänkt höra med stiftet om det går att söka enskilda donationer till det.

Har du några råd till andra förtroendevalda?

– Engagera er mer! Ring gärna eller mejla övriga i nomineringsgruppen före mötet så ni är väl förberedda. Mötet blir roligare då och träna på att föra fram åsikter. Och glöm inte bort kaffe och thé vid mötet.

Fakta: Marie-Louise Danielsson-Tham

Ålder: 76 år.

Familj: Maken Wilhelm och deras två katter, Psalmis och Miliz.

Förtroendeuppdrag i Grythyttans församling:  Kyrkofullmäktiges ordförande och vice ordförande i kyrkorådet sedan två år.

Nomineringsgrupp: Grythyttelistan.

Gör annars: Professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

Favoritpsalm: Den blomstertid nu kommer (psalm 199).

Då blev det tokigt: "Jag har varit förtroendevald så pass kort tid så det har inte hunnit bli några stora missar. Men jag pratar på lite mycket ibland. Jag är självpratande".

Rebecca Bornlid Lesseur

redaktionen@kyrkanstidning.se

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.