Musikbanken – kyrkans ersättare till Spotify

I våras upphörde Spotify med tjänsten business. Nu kommer ersättaren för strömmad musik. Foto: Johanna Norin

Sedan i våras har det varit stopp för att spela musik från Spotify under gudstjänster. Nu lanserar Svenska kyrkan ett eget alternativ för strömmad musik: Musikbanken.

Uppdaterad

– Den är framtagen enbart för oss och det är bara församlingar som kan teckna abonnemang, säger David Axelson-Fisk, chef för IT-utveckling i Svenska kyrkan, till SVT Västmanland.

Musikbanken är skapad i samarbete med företaget Royal streaming, som specialiserat sig på anpassad strömmad musik till olika företag och butiker.

– De alternativ som fanns till Spotify business gick inte att specialdesigna på det sätt vi ville. Då hörde vi av oss till Royal streaming och frågade om de var intresserade av att skapa något som passade Svenska kyrkan, och det var de, säger David Axelson-Fisk, chef för IT-utveckling i Svenska kyrkan.

Med Musikbanken ska församlingarna kunna strömma musik under vigslar, begravningar och andra gudstjänster. Men också i andra sammanhang, exempelvis kaféer och i ungdomsverksamheten.

– Det som är unikt jämfört med andra liknande tjänster är att du kan göra en specifik spellista för ett särskilt tillfälle.

Nu är kostnaden 575 kronor per månad och konto. Men när fler ansluter sig ska det bli billigare, säger David Axelson-Fisk.

– Det kommer att hamna på omkring 500 kronor i månaden. Det är lite under konkurrenterna.

Spotifys nya tjänst för juridiska personer, Soundtrack your brand, kostar exempelvis 599 kronor i månaden per konto.

Musikbanken har hittills omkring 1 000 låtar, medan Spotify har mer än 20 miljoner. Men i takt med att den används ska Musikbankens bibliotek växa.

Användarna kan också önska musik direkt i tjänsten. Finns musiken sedan tidigare i strömmad form ska den läggas till, och Royal streaming har avtal med alla de stora skivbolagen och många små, enligt David Axelson-Fisk.

Fyra arbetsdagar ska det ta från det att ett önskemål skickats in tills dess att låten finns tillgänglig i tjänsten – av alla användare.

– Om det sedan innebär 10 000 eller 100 000 låtar innan vi har nått mättnad, det kan jag inte säga.

Musikbanken lanserades den 1 oktober. Hittills har drygt 40 enheter tecknat ett 100-tal konton.

– Jag tror att detta kommer att växa. Många församlingar klarar sig bra med tanke på alla skickliga musiker vi har. Men det här är ett komplement att använda ibland, säger David Axelson-Fisk.

– Men jag tror att efterfrågan är ganska stor och att de flesta församlingar kommer att ha något konto innan nästa år är slut.

Fakta: Musikbanken

Ett abonnemang kostar i dag 575 kronor, men avgiften ska sjunka omkring 500 kronor i månaden.

För att spela musik på flera ställen samtidigt krävs flera konton. 

För varje konto behövs en särskild e-postadress. 

För att starta ett konto i Musikbanken krävs det oftast ett avtal med Sami (Svenska artisters och musikers intresseorganisation).

Det gäller dock inte om tjänsten bara används vid gudstjänst och förrättning.

Det är även tillåtet att spela upp musik från en cd-skiva. Den måste vara i original, utgiven med upphovspersonernas samtycke.

Källa: Svenska kyrkan

Taggar:

Musik
50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift