Svenska kyrkans unga möts i Hallunda

NNiklas Stark, Cornelia Henrysson, Niklas Lejon,Victor Månsson, Julius Mannerlöf, Marie Jordan Staege och 250 ungdomar till är nu på riksårsmöte, Foto: Marcus Gustafsson

Unga från hela landet är nu samlade till riksårsmöte där de ska fatta beslut om Svenska kyrkans ungas framtid.
Gemenskapen och demokratin är det roligaste och viktigaste, säger några av deltagarna.

Niklas Stark, Lunds stift, Höganäs församling

Vad är roligast med Svenska kyrkans ungas riksårsmöte?

— Det roligaste är att träffa alla kompisar. Det är inte vid så många arrangemang som man träffas såhär, folk från Lund till Luleå.

Vilken är den viktigaste frågan att driva inom Svenska Kyrkans Unga?

— Det viktigaste är att få in barnen och de unga i kyrkan! Att vara med i Svenska kyrkans unga är ett sätt att få lära sig att våga ta plats. Jag har själv suttit med i kyrkorådet, eftersom att jag vet från Svenska kyrkans ungas arrangemang hur saker och ting fungerar och att det går att ifrågasätta.

Cornelia Henrysson, Lunds stift, Landskrona församling.

Vad är roligast med riksårsmötet?

— Att träffa alla från de olika stiften! Men också att få lov att utöva demokrati, i den här sortens sammanhang där vi också är tillsammans i tro.

Vilken är den viktigaste frågan?

— Vi har alltid varit duktiga på att lyfta fram barnen. Till exempel genom barnkonsekvensanalys. Ett av de viktigaste förslagen i år tycker jag är det om barnens representation på De ungas kyrkomöte.

Niklas Leion, Uppsala stift, Bro församling.

Vad är roligast med riksårsmötet?

— Det här är mitt första riksårsmöte och Jag ser fram emot att det ska komma upp bra idéer och att jag får hjälpa till i det.

Vilken är den viktigaste frågan?

— Demokratin. Att alla ska få göra sin röst hörd och få möjlighet att ta plats.

Victor Månsson, Västerås stift, Badelunda församling

Vad är roligast med riksårsmötet?

— Det bästa är att träffa alla människor som man inte hinner träffa så ofta annars. Sedan också demokratin! Att vi lära av varandra här.

Vilken är den viktigaste frågan?

— Vår rätt att bli lyssnade på, som barn och unga. Det är lite olika hur bra folk lyssnar på oss, ibland upplever jag att man blir satt i ett fack bara för att man är ung, eller så blir man satt i ett fack för att man är med i kyrkan. 

Julius Mannerlöf, Växjö stift, Oskarshamns församling.

Vad är roligast med riksårsmötet?

— Det är första gången jag är med på riksårsmötet och det är intressant att se hur organisationen fungerar. Men också såklart det sociala! Det är kul att träffa andra, särkilt eftersom vi inte är så många i min lokalavdelning.

Vilken är den viktigaste frågan?

— Jämlikheten. Det är viktigt att vi poängterar att alla är välkomna, oavsett förflutet och bakgrund.

 

 

Marie Jordan Staege, Karlstad stift, Kristinehamns församling.

Vad är roligast med riksårsmötet?

— Det är väldigt kul att få lära känna så många nya människor. Man får nya perspektiv eftersom de som är här kommer från så många olika ställen.

Vilken är den viktigaste frågan?

— Jag vet inte. Jag gillar när det blir intressanta diskussioner. I år tror jag att motionen från Västerås, om vilka som ska få vara medlemmar, kommer bli en stor diskussion. Det ser jag fram emot eftersom det för mig fortfarande är oklart vad jag tycker om den.

Läs också:

Långa debatter om rasism, demokrati och feminism

13 Augusti, 16:48
Demokratifrågorna skapade långa diskussioner under Svenska kyrkans ungas riksårsmöte. Viljan att vara inkluderande avgjorde omröstningarna.

Det här handlar årets riksårsmöte om

8 Augusti, 15:06
Kan man vara förtroendevald i Svenska kyrkans unga och samtidigt förtroendevald i en rasistisk organisation? Det är en av frågorna som Svenska kyrkans ungas riksårsmöte ska ta ställning till i helgen…

Foto: Marcus Gustafsson