Poddande psykologer får Frälsarkransstipendiet

Karolina Isberg och Camilla von Below

På Karolina Isbergs psykologmottagning i Gamla stan i Stockholm tar årets Frälsarkransstipendiater emot Kyrkans Tidning som uppvaktar med diplom och blommor. Foto: Mikael M Johansson

Karolina Isberg och Camilla von Below får Martin Lönnebos stipendium i Frälsarkransens anda. I drygt tre år har de två psykologerna vänt och vridit på bibeltexter i sin podcast. "Vi är psykologer som läser Bibeln, inte teologer. Det är psykologi vi kan, vi har vårt perspektiv."

– Det här är så roligt, vi är jätteglada över stipendiet.

Avsnitt nummer 70 närmar sig för podcasten Psykologer läser Bibeln. Varannan vecka diskuterar de tidigare kursarna teman som de hittar i Bibeln, ämnen som lockar lyssnare från olika kretsar och som nu får ett pedagogiskt erkännande eftersom stipendiet på 25 000 kronor, som delas ut av Verbum med Kyrkans Tidning, ges till personer "som gör kristen tro begriplig för både hjärna och hjärta".

Levt med en existentiell medvetenhet

Karolina Isberg och Camilla von Below lärde känna varandra på psykologprogrammet i Uppsala för närmare 20 år sedan. Karolina är uppvuxen i en prästfamilj medan Camillas familj är "sekulär". Tillsammans har de alltid delat saker som de läst och hört, och levt med en existentiell medvetenhet, som de uttrycker det. Det gemensamma perspektivet på att vara människa har varit avstampet. Båda två har dessutom studerat teologi. 

2019 läste Camilla von Below en text som prästen Camilla Lif skrivit om anknytningsteori, Camilla von Belows eget forskningsområde.

– Jag tyckte det var intressant med en präst som skrev om psykologi. Jag funderade på om inte en psykolog kunde utveckla bibeltexter. Jag tog upp det med Karolina som redan föreslagit att vi skulle skriva något utifrån en text hon läst.

"Bibeln ger på ett ohämmat sätt utrymme för känslor"

Det blev en podd i stället, bland annat för att samtalet är psykologens verktyg. Ett plus var också att Karolina Isberg redan hade funderat över att podda och var tekniskt intresserad.

Men varför blev just Bibeln utgångspunkt?

– Bibeln ger på ett ohämmat sätt utrymme för känslor, erfarenheter och problem som man i dag tänker annorlunda kring men som ändå uttrycker en djup mänsklighet. Hur kan man leva sitt liv på ett sant sätt, säger Camilla von Below.

Karolina Isberg exemplifierar med den kommande podden som handlar om julen, men som denna gång lyfter fram bifigurer i berättelsen.

Karolina Isberg och Camilla von Below

Poddarna spelas in på helger hemma hos någon av dem. Oftast spelar de in två eller tre avsnitt åt gången. Foto: Mikael M Johansson

– Det kan leda oss in i ett samtal om hur det är att inte vara i centrum. Men det får visa sig i morgon när vi spelar in, säger hon och berättar att det inte är mycket som hon brukar klippa bort. De har vant sig vid formen efter många avsnitt.

Lyssnarreaktioner som vi fått är att det blir roligt när vi inte håller med varandra.

– Vi associerar kring något vi tycker är intressant, som till exempel hämnd eller syskonavund som det finns mycket av i Bibeln. Vi förbereder oss, läser texter och därefter, i samtalet under inspelningen, växer det fram.

Teman som svek, acceptans och hopplöshet

Karaktärer i Bibeln kan leda till avsnitt om hur det är att svika och bli besviken. Exempelvis Petrus, Judas och Marta har varit utgångspunkter. Andra teman har varit resignation, acceptans och hopplöshet, vad som händer när saker inte blir som man tänkt sig, besvikelse och sorg.

De två har varit inbjudna att live-podda i andra sammanhang än deras eget, de har varit gäster hos poddande präster och de har haft gäster i sin egen podd. Camilla von Below lyssnar gärna på poddar som Myter och mysterier samt Spanarna i P1. Karolina Isberg har sina favoriter, som Skåpet men även Alex och Sigge.

– Lyssnarreaktioner som vi fått är att det blir roligt när vi inte håller med varandra, säger Camilla von Below. Den spänningen verkar lyssnarna tycka om.

Fakta: Motiveringen

frälsarkransen

Frälsarkransen inspirerar till nya sätt att öppna för existentiella samtal och kristen tro. Martin Lönnebos stipendium i Frälsarkransens anda vill uppmuntra kreativa pedagoger och till samtal om livets stora frågor.

Med genuin nyfikenhet på den bibliska texten och med en tillit till varandra, ordet och lyssnaren, bidrar Camilla von Below och Karolina Isberg till just sådana samtal och förtroliga möten.

I podden Psykologer läser Bibeln formulerar de, med utgångspunkt i sin egen profession, evangeliet på vår tids språk. De sätter bibeltexten i relation till sina erfarenheter som människor och gör kristen tro begriplig och relevant för oss idag.
Under tre år har de producerat ett 60-tal inspirerande poddavsnitt där de resonerar om bibeltexter ur en psykologisk horisont. Samtal i den lättillgängliga poddens form, som väcker nyfikenhet även hos människor som församlingar och kyrkan kan ha svårt att nå.

Genom att möta bibeltexten och mig som lyssnare i ögonhöjd ger de mig nya perspektiv och insikter på min personliga resa genom trons landskap och livet.

Fakta: Psykologer läser Bibeln

Namn: Karolina Isberg
Född: 1978
Yrke: leg psykolog, leg psykoterapeut
Bor: Stockholm
Favoritgestalt i Bibeln: valfisken "Den är symboliskt intressant, eftersom den håller och förvarar den förtvivlade Jona. Valfisken är helt avgörande för berättelsen, men har ändå en biroll."

Namn: Camilla von Below
Född: 1976
Yrke: leg psykolog, leg psykoterapeut, lektor och författare
Bor: Uppsala
Favoritgestalt i Bibeln: Job. Han vänder och vrider på saker,  han ger sig inte, han är rörande i sina försök att få ihop det som kanske inte går ihop."

Fakta: De sitter i juryn:

Juryn som utser mottagaren som består av:

Lovisa Lönnebo, marknads- och kommunikationschef, Friends.

Mattias Lönnebo, präst, Gamla Uppsala församling.

Ulrika Sköld, domkyrkoindendent, Linköping.

Inger Wallin, chefredaktör, Kyrkans Tidning.

Kristina Wänblom, affärsområdeschef Verbum

Taggar:

Stipendium

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.