Präst och kyrkoherde oense - den ena bad Vår fader, den andre Fader vår

På ett personalmöte i Orusts pastorat bad kyrkoherden den äldre versionen av Herrens bön, då det är den de flesta i personalen kan utantill. En präst valde dock att själv be den nyare versionen. Foto: Johanna Norin

En präst i Orusts pastorat har kommit överens med arbetsgivaren om att lämna sin tjänst. En del av konflikten handlar om att kyrkoherden och prästen läste olika versioner av Herrens bön på en personalsamling.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

Få tillgång till allt på sajten!

Första månaden 9 kr (ord pris 125 kr) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

På ett personalmöte i Orusts pastorat bad kyrkoherden den äldre versionen av Herrens bön, då det är den de flesta i personalen kan utantill. En präst valde dock att själv be den nyare versionen. Foto: Johanna Norin

Personalärendet i Orusts pastorat ledde i mitten av april till att en präst nådde en överenskommelse med kyrkorådet om att avsluta sin tjänst. 

– Pastoratets beslut är inte grundat på några enstaka händelser, utan bygger på en samlad bedömning som sträcker sig över tid, understryker Åke Wiklund, kyrkoherde på Orust, som är tydlig med att det hela är en mycket större fråga än val av bön.

I höstas skickade pastoratets kyrkorådsordförande och kyrkoherde in en begäran om befogenhetsprövning till domkapitlet i Göteborgs stift. Arbetsgivaren ville då ge en skriftlig erinran till prästen.

Skälen som angavs för den skriftliga erinran är många. Bland det första som nämns är att prästen vid en mässa med hela personalgruppen valde att läsa den nyare formuleringen av Herrens bön, när kyrkoherden hade valt att leda med den gamla versionen. 

Ser allvarligt på händelsen

Arbetsgivaren såg mycket allvarligt på händelsen och ansåg att det inträffade var illojalt mot kyrkoherde och ett medvetet försök att skapa splittring. 

“Det är ur teologisk synvinkel allvarligt att så split och förvirring mitt i Herrens bön och den heliga nattvarden. Nya testamentet ser mycket allvarligt på splittring”, står det i domkapitlets protokoll. 

– Man kan säga att det var väl bara en liten sak, en liten bön i en liten gudstjänst. Men ingen gång man ber Herrens bön är en liten sak. Herrens bön är den bön vi har fått, det är bönernas bön. Den har en särställning i hela kristenheten och kommer det splittring in i ett sånt sammanhang är det allvarligt, förtydligar Åke Wiklund, kyrkoherde på Orust. 

Tycker inte det borde vara störande

Kyrkoherden säger att han själv använder sig både av den nya och den gamla versionen av Herrens bön i olika sammanhang och att han inte lägger någon värdering i vilken som är den bättre versionen. 

– Det är inte som en kod till mobilen, att använder jag fel siffror kommer jag inte in. Så tror jag inte att det är med en bön, säger Åke Wiklund. 

Den berörda prästen har i samtal med domkapitlet sagt att han läste bönen tyst för sig själv och att det borde inte störa andra. Han tycker det är bekymmersamt att kyrkoherden såg det som ett störningsmoment.  

“Det är hans erfarenhet att enskilda gudstjänstdeltagare ofta brukar sitt eget modersmål eller den formulering som man är mest van vid när man ber Herrens bön”, står det i protokollet.

Menar att prästen varit illojal

Andra skäl till att arbetsgivaren ville ge en erinran handlar om att prästen, enligt arbetsgivaren, vid upprepade tillfällen visat brist på lojalitet och lagt sig i sådant som inte ingår i hans arbetsuppgifter. 

Efter att befogenhetsprövningen gjordes hos Göteborgs stifts domkapitel har konflikten trappats upp. Efter påsk skrev kyrkoherden ett brev till konfirmandföräldrar eftersom han via en rektor på en skola i kommunen fått höra att det på en konfirmandresa som prästen ordnade, förekom alkohol, droger och sex. Något ST-tidningen var först med att rapportera om. Prästen har dementerat uppgifterna och till lokaltidningen säger flera konfirmandföräldrar att de har stort förtroende för prästen. 

Den 13 april kallade kyrkorådet till ett extra sammanträde med en enda punkt: “aktuellt personalärende”. Då beslutade kyrkorådet att förhandla fram och sluta en uppgörelse om avslutande av komministerns tjänst. Tre ledamöter reserverade sig mot beslutet. Redan samma vecka träffades parterna och skrev under ett avtal. 

Prästen avslutar sin tjänst i juni

– När församlingsbor och allmänhet blivit indragna i en sådan här situation som är väldigt svår och tragisk kände kyrkorådet att det krävdes något. Då fanns möjligheten till en överenskommelse och uppenbarligen var båda parter öppna för det, annars hade det aldrig blivit något. Nu hoppas vi att det mitt i allt detta ska finnas en framtid för alla berörda, avslutar Åke Wiklund.  

Överenskommelsen innebär att prästen avslutar sin tjänst den 5 juni och kommer fram tills dess enbart att ägna sig åt konfirmandarbete. 

– Det är rådets önskan att prästen avslutar konfirmandarbetet med ungdomarna så att de ska få en sammanhållen och ljus konfirmandtid. Kyrkorådet ser det som positivt att han nu kan lägga all tid och energi på dessa ungdomar. Han kan helt ägna sig åt konfirmandarbetet fram till konfirmationen i juni, säger kyrkorådets ordförande Ingemar Martinsson till ST-tidningen. 

Manifesterar utanför expeditionen

När beslut offentliggjordes samlades ortsbor för manifestation, två dagar i rad, utanför pastorsexpeditionen på Orust. Kyrkoherden mötte demonstranterna och bjöd in dem på samtal och kaffe.

– Det hela är helgalet. Jag har själv suttit i kyrkorådet och anser att en fråga som den här borde kunna lösas internt och inte hade behövt få sådana proportioner som det fått. Det kan uppkomma meningsskiljaktigheter inom kyrkan liksom på andra arbetsplatser, men då får man lösa det, säger församlingsbon Gunnar Persson till ST-tidningen. 

Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift, säger till Kyrkans Tidning  att stiftet inte planerar någon visitation, likt den specialvisitation som just genomförts i Spekeröd-Ucklums församling, i Orusts pastorat. 

– I Orusts pastorat finns stiftet redan med och stödjer. Där har vi haft kontakt både med kyrkoherden och den andra prästen då de har sökt vårt stöd och råd. Så det är en helt annan situation, säger hon. 

 Är det en trend att kyrkoråd avslutar prästers tjänster istället för att lösa konflikten? 

– Jag vet att det förekommer, men i mitt perspektiv är det ändå exceptionellt att vi har två pastorat/församlingar där det händer så tätt inpå varandra. Det uppfattar inte jag som en trend, utan det är någon form av tillfällighet att detta händer just nu, säger Susanne Rappmann och fortsätter: 

– Det är ur mitt perspektiv beklagligt, för jag ser att det kan skada kyrkans förtroende, särskilt när det är medial uppmärksamhet kring det. Konflikter finns på alla arbetsplatser hela tiden, men det handlar om man har möjligheter att kunna lösa dem på ett sätt som är konstruktivt. 

Kyrkans Tidning har sökt prästen, som hänvisar till sina yttranden i domkapitlet.